Coca – Colin projekat okupio i ujedinio mlade ljude iz cijele BiH

15 sep

Program Coca – Coline podrške mladima u BiH  počeo je 4. septembra u Sarajevu. Kroz ovaj program će tokom septembra proći 200  učesnika, 100 u sarajevskoj i 100 u banjalučkoj regiji. Polaznici programa su mladi ljudi, različitih zanimanja i opredjeljenja, ali svi su se ujedinili u sticanju znanja i pripreme za što veće i zahtjevnije  tržište rada.

Osim stiecanja  vještina samorazvoja i samoprocjene, polaznici prve grupe  programa imali su priliku da uče o organizaciji vremena, upravljanju projektima, pregovaranju, prodajnim vještinama, poslovnom planiranju te finansijskoj pismenosti. Četiri dana intenzivne obuke, sa kreativnim radionicama i predavačima sa najvećim iskustvom i vještinama u svim navedenim oblastima, polaznici prve grupe u Sarajevu bili su dio nečega što će postati obavezan projekat narednih godina.

Polaznicima je dobrodošlicu i uspješan rad u ime Coca-Cole HBC B-H Sarajevo poželio  Darko Šaravanja, direktor prodaje za Bosnu i Hercegovinu: “Nezaposlenost mladih je među najvećim problemima našeg društva. Više od 63% omladine u Bosni i Hercegovini je bez posla. Svjesni smo položaja mladih u našoj zemlji, posebno onih koji su u potrazi za poslom. S jedne strane, problem je u nedostatku kompetencija koje savremeno poslovanje zahtijeva, a s druge strane u nemogućnosti da kroz praktično iskustvo te kompetencije steknu. Kao društveno odgovorna kompanija, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo realizacijom programa Coca-Colina podrška mladima onima koji imaju želju i volju da rade na sebi i usavršavaju svoje kompetencije pruža priliku da se istaknu na sve zahtjevnijem tržištu rada i lakše dođu do zaposlenja. Ovime želimo doprinijeti zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini i pružiti podršku rješavanju jednog od najznačajnijih pitanja našeg društva.” 

Prva dva dana polaznici su kroz interaktivan program savladavali samorazvoj i samoprocjenu, kao i važnost i potrebu savršenog upravljanja vremenom i moći pregovaranja.

Okean pozitivnih impresija ostao je nakon ove zaista nevjerovatne obuke.  Ohrabrujuće je što postoje mladi ljudi koji su željni znanja i usavršavanja, novih poznanstava i iskustava, a takve sam imala priliku upoznati tokom Coca-coline četverodnevne radionice. Osim fenomenalnih učesnika, imali smo priliku učiti od ljudi, koji dugi niz godina rade u jednim od najuspješnijih  firmi i koji su nesebično djelili neprocjenjive savjete i znanje kojim raspolažu. Projekat je nadmašio sva moja očekivanja.“, istakla je jedna od učesnica Naida Isović.

Iako se većina polaznika nije susretala sa upravljanjem projekata i planiranju poslovnih planova, druga dva dana intenzivno su radili u savladavanju i učenju istih.

„Ono po čemu se ovaj projekat razlikuje od ostalih je veliki broj praktičnih i interaktivnih radionica tokom četverodnevnog programa, pomoću kojih je znanje usvojeno brže i konkretno je primjenjivo u različitim životnim aspektima. Potpuno nova perspektiva i metod sticanja različitih poslovnih, komunikacijskih i organizacionih vještina je zaista bilo osvježenje. Pored toga, imala sam priliku steći prijateljstva sa mnogo divnih, inspirativnih ljudi, željnih napredovanja i usavršavanja, iz različitih dijelova naše države.  Organizatorima, predavačima i ostalim učesnicima projekta sam zahvalna na prilici da budem dijelom jedne prelijepe priče“, rekla je Lejla Buljugić.

Nakon završetka obuke u Sarajevu, slijedi nastavak u Banja Luci. Ankete i upitnici koje popunjavaju polaznici, omogućit će da se ovaj projekat realizuje svake godine i daje nadu i samopouzdanje mladim ljudima u kreiranju njihovih poslovnih karijera.

(Visited 228 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments