Čestitamo: Novi Sad postaje glavni evropski grad mladih 2019. godine

17 nov

Novi Sad je u finalu izbora za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine u Varni u Bugarskoj upravo proglašen za pobednika! Između pet gradova-kandidata: Peruđe, Mančestera, Deri sitija, Amijena i našeg grada, Novi Sad je odneo zasluženu pobedu! U Varni je održana Generalna skupština Evropskog omladinskog foruma koji dodeljuje titulu Evropske omladinske prestonice od 2009. godine, kada je dodeljena Roterdamu.

Koordinator novosadske kandidature OPENS2019 Vukašin Grozdanović kaže da su zadovoljni do sada ostvarenim i da s optimizmom dočekuju finale. Po njegovim rečima, gradovi kanidati će, osim predstavljanja na štandovima, održati petominutnu prezentaciju, timovi će odgovarati i na pitanja žirija, a zatim će biti proglašen grad koji će tokom 2019. godine biti glavni grad mladih u Evropi.

– Učinili smo sve što smo mogli, animirali smo lokalnu zajednicu, dobili široku podršku brojnih organizacija, svih nivoa vlasti, ostvarili smo neke ciljeve iz Lokalnog akcionog plana politike za mlade i pokrenuli ostvarenje drugih, a na žiriju je da odluči da li je to dovoljno – kazao je koordinator novosadske kandidature OPENS2019 Vukašin Grozdanović.

To je druga godina zaredom kako se Novi Sad kandiduje za tu titulu. Prošle godine je takođe dospeo u finale, ali je titula za 2018. godinu pripala portugalskom Kaškajišu. Ove godine stotinak novosadskih organizacija mladih i za mlade podržalo je kandidaturu, a Grad je ponovo pokrenuo Kancelariju za mlade, otvorio Omladinski klub i predvideo Kinesku četvrt za budući Omladinski kreativni grad (Youth Creative Polis).

Tokom godine kao Omladinska prestonica Evrope, grad-laureat ima priliku da kroz mnogobrojne projekte unapredi, prikaže i promoviše život i društveni položaj mladih.

Luftika.rs

(Visited 192 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments