Budućnost: Sudbina ili izbor?

8 sep

Mladi danas rijetko danas razmišljaju o budućnosti i onome šta ona nosi. Da li je to okej? Da li je ljepota budućnosti u onome što mi zovemo sudbina? Ili je pak planiranje budućnosti sigurniji odabir? Da li je budućnost na kraju sudbina ili izbor?

Budućnost kao pojam je mnogo apstraktan pojam. Budućnost je već ovaj trenutak u kojem ovo čitate, i trenutak koji dolazi, kao i onaj koji je prošao. Tjera nas da budemo u trci sa vremenom i čekamo je dok ona pored nas prolazi neopaženo. Jučer smo čekali danas, a danas čekamo sutra i krug nikada ne prestaje jer smo naučeni da brinemo o onome što nas čeka.

Budućnost je sudbina. Hmm… Je li doista? Iako nam sudbina daje onu čar išćekivanja o tome šta će se desiti, da li život trebamo predati u njene ruke u potpunosti? Mnogo mladih osoba danas svoj život prepušta sudbini i išćekuje da im budućnost pokuca na vrata. Iako je možda ljepota u ne znanju šta će nam se dogoditi, birati ovakv život možda i nije najbolja varijanta koju si možemo priuštiti.

Budućnost je izbor? Budućnost je ono što isplaniramo i za što se jako borimo da dobijemo. Planiramo koju srednju školu ćeno upisati, koji fakultet ćemo da studiramo, gdje ćemo da putujemo, sa kim da izađemo… Naš život se sastoji od planova i oni su neizostavan dio mjega. Funkcionisati u ovom svijetu bez planova je skoro pa i nemoguće, ali da li je to zdravo za nas?

I da li je ovo pravi način života.

Suma, sumarum – balans je ono što je najbolje. Budućnost se neće sama stvoriti ali nije potrebno ni da znamo svaki njen kutak prije no što nam se desi. Kao i u svemu u životu, zlatna sredina je prava stvar. Neke stvari treba prepustit sudbini, i pustiti je da nam život ispreplete iznenađenjima, a neke opet trebamo uzeti u svoje ruke i ne dozvoliti si da propustimo dobre trenutke jer se nismo potrudili sa ih uhvatimo.

Tekst je nastao u suradnji AsuBiH i hocu.ba

(Visited 287 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments