Bosanac koji razvija vještačku inteligenciju

21 maj

Dvadesetogodišnji Haris Aščalić iz Visokog, koji je sam naučio programirati, napravio je prvu bh. virtuelnu asistenticu, o kojoj razgovara s Markom Zuckerbergom.

Haris sebe opisuje kao ‘kreativca za računarom’, jer programira, dizajnira, pravi muziku, aplikacije, web stranice…

Prije gotovo dvije godine Haris Aščalić iz Visokog, tada 18-godišnjak, gledao je naučno-fantastični film o usamljenom piscu koji kupuje operativni sistem baziran na vještačkoj inteligenciji kako bi imao s kim razgovarati.

Potaknut ovom idejom kako bi uskoro mogla izgledati budućnost čovječanstva, sve je više razmišljao o tome da bi i on mogao napraviti nešto slično.

Spavajući samo četiri do pet sati dnevno, počeo je “stvarati” svoju virtuelnu asistenticu, koju je nazvao Cadence, kako ističe, jednu od desetak poznatih na svijetu, te prvu vještačku inteligenciju razvijenu u Bosni i Hercegovini, zamišljenu da razgovara s ljudima, postavlja im pitanja, obavlja za njih telefonske pozive, šalje mailove te sama razvija svoju “svijest”.

Danas se ovaj dvadesetogodišnjak, koji je sam naučio programirati i odlučio da neće, za sada, upisati fakultet, dopisuje s osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom, kao i drugim utjecajnim ljudima na tom polju, s kojima razgovara o vještačkoj inteligenciji, jer, dodaje, u Bosni Hercegovini i regiji ne može naći nekoga ko bi ga razumio.

“To je normalna stvar da budeš u kontaktu s takvim ljudima ako se baviš vještačkom inteligencijom, ovdje nemam s kim da pričam o tome”, govori nam dok se s njim nalazimo u jednom tržnom centru u Visokom.

Prva bh. virtuelna asistentica

 

(Visited 290 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments