Bosanac dizajnirao “Swatchove” satove

17 jul

Travničanin Tarik Arnautović izradio je dizajn za najnoviju kolekciju “Swatchovih” satova. Ovaj 30-godišnjak, koji živi u Danskoj, kaže za “Avaz” da je ponosan na svoj najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. U Kopenhagenu, inače, radi kao digitalni dizajner.

– Na poziv kompanije “Swatch”, zajedno sa još 18 umjetnika iz cijelog svijeta, proveo sam šest mjeseci u Šangaju. Dobili smo mogućnost da pokažemo svoju kreativnost. Mene su odabrali da izradim prijedlog za kolekciju satova 2015. pod nazivom “I Love My Pet”. Nacrtao sam neobične portrete životinja. To im se svidjelo tako da se od januara ovi satovi nalaze u prodaji širom svijeta. Velika mi je čast i presretan sam zbog toga što sam prvi Bosanac kojem je to uspjelo – rekao je Arnautović.

Dva pasoša

 

Mukotrpnim radom i odricanjem došao je do onoga što je danas. Sa majkom i sestrom, uz pomoć UNHCR-a, stigao je krajem 1994. godine u Dansku.

– U početku je bilo teško, jer smo bili smješteni u kolektivnom centru. Nakon pola godine, došao nam je i otac. Ubrzo smo dobili azil i preselili se u kuću udaljenu 18 kilometara od Kopenhagena. Od tada je sve bilo bolje. Krenuo sam u školu i stekao mnogo prijatelja. Danci su nam dosta pomogli da se priviknemo na njihov način života. Imam i danski pasoš tako da mogu reći da sam i Danac i Bosanac – govori nam Arnautović, koji, kako kaže, nije zaboravio zemlju u kojoj je rođen.

Promovira BiH

U Travniku ima rodbinu i mnogo prijatelja iz djetinjstva, s kojima je ostao u kontaktu. Tri-četiri puta godišnje dolazi na odmor, a posebno voli otići na Vlašić, gdje pronalazi inspiraciju za svoje projekte.

– Proveo sam novogodišnje praznike u Bosni. Prelijepo je doći u svoju rodnu zemlju. Gdje god čovjek ode, nikada ne treba zaboraviti svoje porijeklo. Svugdje promoviram našu zemlju i pričam o njenim bogatstvima. Trudim se da što češće promoviram potencijale Bosne i Hercegovine, a vidite da u ovoj maloj balkanskoj zemlji ima i mnogo talenata – kroz smijeh kaže ovaj umjetnik.

Izlog u Hamburgu

– Prijateljica mi je iz Hamburga poslala fotografiju na kojoj se vide moji satovi u izlogu jedne prodavnice “Swatcha”. Drago mi je zbog toga, ovo mi samo može biti podstrek u mom budućem radu – kazao nam je Tarik Arnautović.

Dolazak sa prijateljima

Na odmor u Bosnu i Hercegovinu dovodio je mnoge prijatelje iz Danske, koji su oduševljeni prirodnim ljepotama naše zemlje. Kaže nam da će ih naljeto dovesti još.

Avaz.ba

 

(Visited 270 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments