Borba protiv korporacije za život Sane

18 maj

Svaki pojedinac može da uvjeri nekog „nevjernog Tomu“ na poslu, na ulici, u kući koliko je štetna izgradnja hidroelektrane na samu rijeku Sanu i da se sve to plaća iz njihovog džepa. Svako može nekog politički aktivnog poznanika da osvijesti o uništavanu prirodnih dobara i samoj ne ekonomičnosti tih projekata. Može da se izađe na ulicu i kaže NE, može da se pridruži protestnom izletu na izvorima rijeke Sane i sa sobom povede što više rodbine, prijatelje, kolega, poznanika da vide ljepotu koja se uništava, da se napiju vode sa izvora i da u što većem broju kažemo NE – ne želimo hidroelektranu, želimo rijeku Sanu!

Prijedor24: Da li je Koaliciji potrebna stručna volonterska snaga (pravnici, ekolozi, biolozi i sl.) i na koji način bi oni mogli doprinijeti kampanji?

Kako sve radimo volonterski tako je svaki oblik stručne pomoći dobro došao. Ne bih sad da izdvajam oblasti ali u suštini svaka branša bi mogla da nađe neku tačku sa kojom bi se mogla pozabaviti jer od pravnih preko bioloških do ekonomskih djelova ima gomila nepravilnosti gdje bi mišljenja struke mnogo doprinijela.

Prijedor24: Kakva je trenutna situacija sa ostalim BiH rijekama i strateškim ciljevima Ministartstva za energetiku?

Kao rijeka Sana ni ostale rijeke u BiH nisu pošteđene uništavanjem „obnovljivih“ izvora energije. Možemo slobodno reći da u svim slivovima BiH postoji preko 250 projekata za izgradnju hidroelektrana koje bi uništile većinu vodotoka u BiH, a nažalost neki od njih su već izgrađeni ili su u toku izgradnje kao što je primjer hidroelektrane „Medna“.

 Prijedor24: Misliš li da se vrijedi boriti?

Pa naravno da se vrijedi boriti jer kako sutra da kažemo našoj djeci da smo samo pustili da unište naše rijeke ili našu rijeku Sanu i da o njima saznaju iz priča, a ne da ih osjete kao i mi. Potrebno je svim mlađim generacijama pokazati da uvide da je to njihovo prirodno naslijeđe i naslijeđe generacija poslije njih, te da se prema tome odnose kao prema zjenici oka svog.

Prijedor24: Kakvi su planovi Koalicije za naredni period?

Koalicija nastavlja sa kampanjom i borbom protiv uništavanja gornjeg toka rijeke Sane, kako medijski tako i pravno. Jedna od aktivnosti je, kako i proteklih nekoliko godina, tako i ove godine, Koalicija organizuje protestni izlet na izvore rijeke Sane koji će se održati 23. aprila ove godine povodom Dana planete Zemlje (22. april). Ove godine taj događaj je uvršten u veliku kampanju zaštite rijeka Balkana koji se zove Balkan river tour koji se vodi sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – Zaustavimo navalu brana“.

Ovim putemo vas i pozivamo da nam se pridružite u što većem broju.

Prijedor24.com

(Visited 123 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments