Biti pametan i talentovan nije dovoljno za uspjeh. Šta je još potrebno?

4 mar

Brzo pomislite na najuspješniju osobu koju poznajete. Sada razmislite o nekoliko riječi koje je najbolje opisuju. Šta vam pada na pamet? Pametna? Organizovana? Samouvjerena? Disciplinovana? Inspirativna?

Ako ste kao većina ljudi, najvjerovatnije ćete se fokusirati na kvalitete kao što su posljednja tri – drugim riječima, kvaliteti koji imaju više veze sa stavom neke osobe nego sa njenim znanjem ili sposobnostima. Drugi uključuju osobine kao što su: vrijedan, neustrašiv, skroman, uticajan i saosjećajan.

Dale Carnegie, američki pisac i predavač, autor je poznatih kurseva za samounaprijeđivanje ličnih osobina, a već dugi niz godina održavaju se trening programi po njegovom principu „Sposobnosti za uspjeh“, i autor je bestselera „How to Win Friends and Influence People“. Čak je i slavni Warren Buffett rekao da je pohađao jedan od ovih kurseva kada je bio mlad, i to je promenilo njegov život, tako što mu je pomogla da prevaziđe strah od javnog govora.

Kako piše autorka sajta Business Insider, i ona je pohađala jedan od ovih kurseva. Šta je naučila?

Jedan od najvećih savjeta jeste da je naš stav koji pokazujemo u susretu sa svakodnevnim izazovima podjednako važan ako ne i važniji od – našeg znanja i sposobnosti. Dok su ova dva činioca važna, ona mogu biti potcijenjena i sakrivena bez pozitivnog stava koji bi im dao podsticaj.

Nije sve u znanju, ima nešto i u pozitivnom stavu, da pokušamo, da se odvažimo, i da ne očekujemo uvijek ono najgore.

Kompanije često zapošljavaju onog ko ima poželjno znanje i kvalitete. Ali, „dajte nekom dobar stav i on će dostići to znanje i kvalitet,“ kažu sagovornici Business Insidera.

Pozitivan stav bez znanja je ništa, ali ključ za uspjeh je: stav + prave sposobnosti + znanje.

Pozitivan stav nije isto što i idealizam i neutemeljen optimizam. To znači imati samouvjerenosti da na koju god prepreku naiđete, možete sa tim da se nosite.

Studentskizivot.com

(Visited 298 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments