Biti dio ERASMUS-a je najljepše iskustvo u mom životu

12 aug

Hidajeta Kurtić, studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, prošle godine se pridružila Erasmus programu za studente iz BiH. “Bila sam u Portu, u Portugalu tokom ljeta 2016. godine. Bio je to sjajno iskustvo i pamtiću ga kao najljepše razdoblje mog života! Upoznala sam puno ljudi iz cijelog svijeta, probala ukuse različitih kuhinja, učila sam plesati salsu, pokušala sam surfati. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj prilici, sada sam otvorenija osoba. Naučila sam ono što je važno: ništa nije teško ni daleko. Samo trebamo izaći iz naše zone komfora i usuditi se iskoristiti priliku.”


Ove godine se oko 200 studenata iz cijele BiH pridružilo Erasmus programu. Studenti su se uoči odlaska okupili, 7. jula 2017. u EU info centru u Sarajevu na događaju kojem je prisustvovao ambasador Wigemark, šef EU Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH i akademska zajednica BiH. Zgrada Delegacije Evropske unije u BiH je za ovu priliku, noć prije, bila osvijetljena logotipom Erasmus+ programa koji ove godine ujedno obilježava i trideset godina postojanja. Erasmus+je pomogao više od devet miliona osoba da studiraju, rade ili volontiraju u drugim zemljama.

Više o programu

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020, vrijedan 14,7 milijardi eura. Ciljevi su mu poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih. Studenti iz BiH imaju priliku podnijeti zahtjev za učešće u Erasmus+ programu putem online sistema univerziteta. Erasmus+ stipendije su namijenjene studentima, nastavnicima i saradnicima univerziteta u BiH za akademsku/administrativnu mobilnost na partnerskim univerzitetima u tzv. programskim zemljama (države članice EU, Turska, Makedonija, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Više informacija o Erasmusu na:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

ili na stranici BiH Erasmus+ ureda:
http://www.erasmusbih.com/index.php/en/

Euinfo.ba

(Visited 280 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments