Big brother koji ima smisla

10 jan


Preko 400 volontera i oko 300 djece je već učestvovalo u projektu Stariji brat/Starija sestra, u organizaciji NARKO-NE-a u saradnji sa ,,Domom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave” i Općinama Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Centar.
Apliciranjem za ovaj projekat činite prvi korak na putu ka postajanju nečiji stariji brat ili sestra, tj. osoba koja će direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života i formiranja svijesti djece u riziku. Djeca koja učestvuju u programu su iz pomenutog Doma ili iz socijalno ugroženih porodica, te se osoba čiji je zadatak modelirati ponašanje ovakve djece, okarakterisane kao djece “u riziku”, pažljivo bira !

U sklopu selekcije je intervju sa koordinatorkom programa, gospođom Almom Hadžiskakić i njenom asistenticom Mirhom Tumbul, ali i dvodnevna edukacija, koja služi i za evaluaciju kompetencije prijavljenih volontera, kao i za njihovo osposobljavanje za ulazak u program.

Onog trenutka kada vam je odobreno volontiranje, psiholozi koji su prethodno ponudili program djeci za koju su procijenili da bi od njega mogla imati koristi, spajaju vas i dijete sa kojim ćete ostvariti bratski/sestrinski odnos. Ovaj odnos podrazumijeva jednako ljubav ali i odgovornost. Kako bi bili sigurni da sve rade ispravno i najbolje moguće za dijete, kroz cijelo trajanje programa volonteri imaju savjetodavne grupne sastanke, dva puta mjesečno, kao i individualne sastanke sa psihologom. Minimalno vrijeme koje volonteri posvećuju svojoj braći/sestrama je dva sata sedmično. Praksa ipak pokazuje, da se ovo vrijeme rijetko svede na minimum.

O korisnosti programa govori podatak koji smo dobili od gospođe Hadžiskakić, da ,,Nijedan učesnik programa se nije pojavio u evidenciji počinitelja krivičnih djela.”
U sklopu druženja djeca učestvuju u brojim radionicama koje su različitih tematika, jedna od njih “Go explore” podsticala je djecu, ali i volontere da upoznaju bolje svoj grad ali i podizala njihovu svijest o ekologiji. Po završetku osnovne škole djeca prerastaju mogućnost učešća u projektu, ali bivaju ohrabrena da i sama volontiraju u drugim projektima NARKO-NE-a, tako da je utjecaj na njihobu bućućnost dugotrajan.

Razgovor sa gospođom Hadžiskakić daje nadu i ohrabrenje da u Sarajevu, ali i Mostaru, Tuzli, Zenici, Travniku i Banjoj Luci postoje organizacije i pojedinci kojima je društvena odgovornost u srcu i koji doprinose kreiranju zdravijeg društva u Bosni i Hervegovini, edukujući njegove članove najkritičnijeg uzrasta i statusa.

Autor teksta: Tamara Karabasil

(Visited 437 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments