Besplatne i povjerljive usluge ginekoloških i dermatoveneroloških pregleda i savjetovanja za mlade u klinici Asocijacije XY

19 nov

Šta je Klinika XY?

U okviru Prijateljskog centara za mlade Asocijacije XY uspostavljena je Klinika XY namijenjena isključivo mladima, a obezbjeđuje usluge iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Tim stručnjaka koji pruža usluge u Klinici XY, prethodno je dodatno educiran za rad sa mladim ljudima, s posebnim naglaskom na rad sa različitim ranjivim grupama.

Koje usluge pruža?

Klinika XY pruža ginekološke usluge, dermatovenerološke usluge i psihološko savjetovanje besplatno, povjerljivo i anonimno, sa posebnim naglaskom na savjetovanje i edukaciju klijenata/ica, kao i podjelu edukativnih materijala i kondoma.

Koje su odlike prijateljskog centra za mlade XY?

Odlike prijateljskog centra za mlade su i za muškarce i za žene iste: omogućavaju povjerljivost, anonimnost, dostupnost uslugama, prijateljski pristup klijentima bez obzira na spol, seksualnu orjentaciju, religiju itd. Sve usluge koje mlada osoba treba, a odnosi se na njeno/njegovo seksualno i reproduktivno zdravlje su na jednom mjestu.

Koje su specifičnosti  psihološkog  savjetovališta za mlade XY?

Savjetovanje se radi na tri načina (putem mail-a, telefona i dolaskom na seansu, poštuju se prava klijenata i etički kodeks psihologa. Savjetovalište je prvenstveno namjenjeno mladim ljudima, ali dobrodošli su i roditelji, nastavnici, pedagozi i svi ostali koji imaju dodir sa tematikama mladih. Osoblje je stručno, bez pradrasuda i prijateljski nastrojeno prema mladim ljudima, siguran je isti tretman za sve mlade ljude bez obzira na spol, socio-ekonomsku situaciju i sl. Savjetovalište Asocijacije XY predstavlja jedno od rijetkih mjesta gdje predstavnici marginaliziranih populacija (MSM, GAY, Romi, osobe koje žive sa HIV-om i sl.) mogu biti uvažene takve kakve jesu bez predrasuda

Kada mogu doći ?

Savjetovalište Asocijacije XY radi svakim radnim danom od 08:30-16:30h, a mladi se mogu obratiti putem e- mila: [email protected], pozivom na telefon 033 220 371 ili dolaskom u u ulici Danijela Ozme 12 u Sarajevu. Sve usluge savjetovanja su strogo povjerljive i besplatne!

Šta mi pruža dermatovenerološka ordinacija?

Dermatovenerološka ordinacija Asocijacije XY pruža usluge osnovnog dermatovenerološkog pregleda i konsultacija te po potrebi upućuje u druge medicinske ustanove. Ova vrsta ordinacije je namjenjena za mladiće kada se radi o prevenciji i otkrivanju spolno prenosivih infekcija ili upala. S druge strane ove usluge su također namjenjene mladićima i djevojkama koji imaju pubertetske bubuljice ili npr. neke druge probleme sa kožom. Profesionalno medicinsko osoblje kao dio medicinskog tima Asocijacije XY je prošlo niz treninga za rad sa mladim ljudima, tako da svaka mlada osoba koja dolazi na pregled prije istog kroz razgovor biva pripremljena za sam pregled. Tek nakon obavljenog razgovora mlada osoba je spremna za pregled.

Kada se mogu pregledati?

Radno vrijeme ordinacije je utorkom i četvrtkom od devet do 11 časova. Ukoliko želiš da zakažeš samo tvoj termin za dermatovenerološki pregled i konsultacije nazovi nas na tel 033 220 371. Usluge dermatovenerološkog pregleda kao i konsultacije su strogo povjerljive i besplatne za sve mlade iz BiH.

ginekoloska ordinacija xy 1Koje usluge mogu dobiti u ginekološkoj ordinaciji XY?

Ginekološka ordinacija Asocijacije XY pruža usluge ginekološkog pregleda, uzimanja vaginalnog brisa i papa testa, pregled ultrazvukom, otkrivanje trudnoće te po potrebi upućuje u druge medicinske ustanove. Profesionalno medicinsko osoblje kao dio medicinskog tima Asocijacije XY je prošlo niz treninga za rad sa mladim ljudima, tako da svaka mlada osoba koja dolazi na pregled prije istog kroz razgovor biva pripremljena za sam pregled.

 

Kada i kako se mogu naručiti za pregled?

Radno vrijeme ordinacije je ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 15 do 17 časova. Ukoliko želiš da zakažeš samo tvoj termin za ginekološki pregled i konsultacije nazovi na telefon 033 220 371. Usluge ginekološkog pregleda i konsultacija su strogo povjerljive i  besplatne za sve djevojke od 14-26 godina.

*Članak nastao u saradnji sa Asocijacijom XY

(Visited 2.419 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments