Besparica i nezaposlenost glavni uzroci stresa mladih

13 sep

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovom prigodom tema je stres, pojava koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala epidemijom 21. stoljeća. Stresne situacije na ljude uglavnom djeluju negativno i doprinose razvoju mnogih bolesti. Živimo u vremenima u kojima je uspjeh ultimatum, i to na svim životnim poljima. I kako to onda djeluje na mladu osobu, pogotovo na ovim prostorima gdje veliki broj njih strahuje od budućnosti, pronalaska posla, a za ostvarenje bilo kakvih želja nemaju dovoljno novaca pitamo građane Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Problemi na studijima, nedostatak novca i poteškoće u obiteljskim odnosima svakodnevno utiču na život mladih u Srbiji. Norbert Šinković pitao je Novosađane šta je njima najveći izvor stresa i kako se bore protiv njega:

Šta je izvor stresa mladih Novosađana?

Mladi u Crnoj Gori također su pod stresom, a kao jedan od najvažnijih uzroka takvog stanja navode nemogućnost zaposlenja i neizvjesnu budućnost. Leli Šćepanović građani Nikšića kazali su i na koje se sve načine nastoje izboriti sa stresom:

Kako se Podgoričani bore protiv stresa?

Mladi u Mostaru dijele gotovo iste probleme, bez novca su i bez perspektive, uz sumorne vijesti iz medija i loše statistike u kojima BiH ostaje daleko iza zapadnoeuropskih po brojnim pitanjima. U priči Mirsada Behrama čut ćemo kako se mladi Mostarci nastoje izboriti sa stresnom svakodnevicom:

Mladi Mostarci bez novca i perspektive

Prelazimo na druge teme. Za koji dan đaci ponovno sjedaju u školske klupe, a iza onih koji su završili osnovnu, velika je odluka, izbor srednje škole. U Doboju se postepeno mijenjaju navike učenika i njihovih roditelja prilikom odabira srednjoškolskog obrazovanja. Uprkos tome iz srednjih škola i dalje izlazi veliki broj đaka koji ne žele da se bave zanimanjem za koje su se školovali. Na problem neusklađenosti obrazovnog sistema i potreba na tržištu rada poslodavci upozoravaju godinama. Detalje ima Arnes Grbešić.

Mladi Goraždanci: Promjene su moguće

Nezadovoljni angažmanom vlasti prema infrastrukturi, ali i kulturnim i drugim sadržajima neophodnim posebno za mlade ljude, neformalna grupa Goraždana najavila je da će sama sanirati zapušteni i zahrđali most u centru grada. Žele pokazati da su promjene moguće ako se istinski žele, te najavljuju da će osvježeni most Alije Izetbegovića gradu darovati do 18. rujna, na Dan Bosansko- podrinjskog kantona i Grada Goražda. Sa mladim aktivistima razgovarao je Alen Bajramović.

Mladi Goraždanci: Promjene su moguće

Od prije mjesec dana Privredna komora Unsko – sanskog kantona je postala bogatija za još jednog člana u svom timu. Novi član komorskog tima je Enis Čelebić, polaznik prve generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, koju organizira njemačka fondacija Schüler Helfen Leben. Nakon teoretskog dijela nastave uslijedilo je i praktični dio programa Akademije koju Enis obavlja u Privrednoj komori USK, a njegove prve dane na ovoj funkciji zabilježila je Dženita Duraković.

Mladi lider Enis Čelebić

Iz Viteza donosimo priču o Ivanu Šantiću, zaljubljeniku u parkour, vještinu kretanja i savladavanja prirodnih prepreka. Ova diciplina, nastala u Francuskoj, danas nema mnogo poklonika u BiH, pa mladi Vitežanin radi na njenoj popularizaciji. Priču o parkouru donosi Marija Augustinović.

Zaljubljenik u prirodu

Slobodnaevropa.org

(Visited 129 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments