Authority Partners: Praksom do direktnog zaposlenja

10 jan

Prema zvaničnoj kvalifikaciji djelatnosti, softver i hardver sastavni su dio informacijskih tehnologija, koje zajedno s komunikacijama čine IKT sektor. Prema istraživanjima Svjetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu u oblasti IKT sektora koja su obuhvatila 139 država, Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana u regiji: po kvalitetu obrazovnog sistema zauzima 135. mjesto, 131. po zakonskoj regulativi u IKT sektoru, 136. po prioritizaciji IKT-a od strane nadležnih institucija, te 115. po primjeni IKT-a u poslovnom okruženju.

Veoma rastužuju ovi brojevi. Za to nema više ni razloga, a ni opravdanja. Društvena odgovornost i izvrsno poslovanje koje kompanija Authority Partners više od 12 godina realizuje u Bosni i Hercegovini, usmjerena je, između ostalog, ka pozitivnom rastu i razvoju softverske industrije, ali i društva uopće. Jedan od primjera jest AP Lab praksa.

Nedostatak IT kadra nije samo problem bh. tržišta, već je riječ o svjetskom problemu. Brojke variraju od zemlje do zemlje, ali svi se slažu da se nedostatak tog kadra sada već računa u milionima radnika. AP Lab je Centar za talente i inovacije, koji smo pokrenuli prije nešto manje od četiri godine, a kreiran je s namjerom da svim zainteresovanim omogući stjecanje praktičnog iskustva, usavršavanje postojećeg znanja, te mogućnost da testiraju i dostave jedan IT proizvod klijentu.

AP Lab praksa

U okviru AP Lab prakse do sada je održano 19 trening-sesija, kroz koje je prošlo 212 praktikanata, gdje su stekli znanja iz oblasti Cloud Architecture, Agile Development Methodologies, Web Services, Single Page Applications i Internet of Things. Stečeno iskustvo pomoglo im je da hrabro krenu u IT svijet. Luka, Mirza, Edo i Melina samo su neki od polaznika koji su nakon AP Lab prakse dobili posao u Authority Partnersu.

Svima njima ovaj posao predstavljao je prvo radno iskustvo i prvi dodir s radnom atmosferom.

“Taj prvi dodir sa radnim iskustvom vrlo je važan s obzirom na to da vas može odvući u različite smjerove vaše karijere. Nakon završene prakse u AP Labu jedva sam čekao da počnem raditi i sebe sam vidio kao nekog ko se bavi softverskim inženjerstvom. Ta tri mjeseca rada u meni su otklonila strah od novih i nepoznatih stvari, tehnologija i izazova“, kazao je Luka Pejović, koji trenutno radi kao softverski inženjer u Authority Partnersu.

Njegove kolege Edo Imamović i Melina Jahić, koji rade kao developeri softvera, podijelili su svoje iskustvo.

“Osim usavršavanja tehničkih vještina i upoznavanja s pojedinim tehnologijama, s kojima i danas radim, naučio sam dosta o organizaciji rada u timu, stekao iskustvo u razvijanju softvera, kao i prezentiranju urađenog posla”, dodao je Edo.

Stepenica ka zaposlenju

“Dan kad je završena praksa jest i dan kad sam dobila poziv od Authority Partnersa za intervju. Praksa je sama po sebi bila dovoljna, tako da nije bilo potrebe da se dodatno pripremam za tehnički intervju. Otad sam uposlenik ove kompanije”, istakla je Melina.

I Mirzi Selimoviću AP Lab praksa bila je posljednja stepenica ka zaposlenju.

“Prvo radno mjesto dobio sam upravo zahvaljujući znanju i vještinama koje sam stekao na praksi. Naravno, i preporuke mentora bile su od velikog značaja”, rekao je Mirza, koji radi kao šef tima za razvoj softvera u kompaniji Authority Partners.

Trenutno je u toku 20 sesija pod nazivom “Cloud Masters”. Ukupno su primljene 174 aplikacije, a 15 najboljih kandidata dobilo je priliku učestvovati u ovom programu, koji će trajati 16 sedmica.

Aljazeera.net

 

(Visited 588 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments