ASuBiH i Prijatelji bez granica

10 dec

U periodu od 04-06.12.2015. godine, u obrazovno razonodnom centru ”Spajalica” u Sarajevu, održana je prva edukacija za srednjoškolce u sklopu projekta ”Friends without borders/ Prijatelji bez granica”.

logo
”Friends without borders” je projekat koji ASuBiH realizuje već drugi put uz podršku Američke i Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat je prvi put implementiran 2013. godine. To je projekat interkulturalnog učenja baziran na ”home stay” razmjenama – principom lokalnih domaćina.

Cilj projekta je upoznati srednjoškolce sa kulturno-istorjiskom baštinom koja krasi Bosnu i Hercegovinu i podstaći razvoj omladinskog aktivizma u njihovim lokalnim zajednicama. Lokalne zajednice uključene u projekat su: Banja Luka, Bileća, Gradačac, Gradiška, Istočno Sarajevo, Jajce, Mostar, Novi Travnik, Prozor – Rama, Sarajevo, Gornji Vakuf-Uskoplje, Travnik, Trebinje i Tuzla.

Tema pomenute edukacije je bila lobiranje, koje je neophodno kako bi srednjoškolci skrenuli pažnju javnosti o značaju gore navedenih ciljeva. Takođe, na ovoj edukaciji učesnici i učesnice su imali priliku da vježbaju vještine koje se vežu za ovaj pojam. Druga edukacija planirana je za mjesec mart, a razmjene će se realizovati u period između aprila i augusta 2016. godine.
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

(Visited 273 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments