Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: Mladi i aktivizam

14 jul

Televizija, novine, svaki vid medija nas svakodnevno obavještava o raznim problemima sa kojima se susreću radnici, penzioneri, o kašnjenju penzija i fabrikama koje odlaze u stečaj, i svi smo svjesni važnosti tih informacija ali koliko često u medijima vidimo članak koji se bavi mladima, koliko često na radiju čujemo intervju sa uzornim srednjoškolcem, studentom? Kada se zapitamo, onda shvatimo da je pitanje na koje tražimo odgovor „Ko se bavi mladima u BiH?“

Između redova u onim rijetkim člancima o mladima često se spominje rad nevladinih organizacija, i ta riječ „aktivizam“.
Aktivizam kao pojam (iz lat. activus = „činiti, aktivno“) označava intenzivno zagovaranje uvjerenja motivisane osobe na različitim područjima društvenog života, što zapravo nije definicija koja dovoljno opisuje šta to čine aktivisti, jer se takvo nešto teško objašnjava riječima. Upravo je i to smisao aktivizma, acta non verba, rekli bi stari Latini ali aktivisti se bave uklanjanjem problema u društvu, stvaranju kvalitetnije zajednice i konstantnim usavršavanjem svih činioca društva, kroz rad a ne samo usmeno zalaganje.

Ipak, kakve to ima veze sa mladima?
U BiH postoje mnoge organizacije koje su namjenjene isključivo mladima tzv. omladinske organizacije koje već niz godina rade na poboljšanju položaja mladih u društvu i omogućavanju im da samoincijativno utiču na rješavanje problema.
I sve ovo zvuči kao niz informacija koje se pronalaze u brošurama jer teško je objasniti šta to aktivizam i rad u omladinskim organizacijama nude mladoj osobi. Zamislimo, mladi ljudi imaju moć da sami mijenjaju svoju stvarnost, da sami kreiraju svoju svakodnevnici, da ruše predrasude i stereotipe, usavršavaju se kroz neformalno obrazovanje i odrastaju uz rad i učenje.

Naš život ne bi baš imao smisla ako bi smo svo vrijeme stajali u mjestu, bez ikakvih pomaka ka naprijed, bez ikakvih promjena u životu. Nekada moramo preuzeti rizik i uraditi ono što nam srce govori, iako se društveni principi i stavovi ne podudaraju sa onim što radimo. Nekada moramo biti sami protiv svih ali na kraju ipak budemo ponosni na sve što smo uradili. Kada vidimo rezultat znamo da je društvo imalo koristi od nas. Svaka aktivnost je novo iskustvo koje nas usavršava za život.

Da bi neko bio aktivista, aktivan član društva, on ne mora da posjeduje određene talente, ne postoje nikakve posebne predispozicije za to, jedino što je potrebno i od krucijalne važnosti je volja i želja za radom, učenjem i promjenama. Uključite se u omladinske organizacije, počnite od sitnica koje vam smetaju, sa prijateljima očistite park, organizujte ljetne olimpijske igre, a kasnije same po sebi dolaze one stvari za koje niste vjerovali da je moguće učiniti, bićete svjesni mogućnosti da iskažete svoj stav, svoje mišljenje, predstavite svoje ideale i u dogovoru sa drugima, implementirate ih.

Zato, baš i ti možeš biti aktivista, baš i ti možeš uticati na poboljšavanje svoje zajednice, jer to je i smisao odrastanja. Poboljšavanje.

Tekst je nastao u suradnji AsuBiH i hocu.ba

(Visited 543 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments