Anti opresivna praksa u radu na internacionalnim projektima mobilnosti

29 feb

Erasmus plus omogućava mladima iz cijele Evrope, ali i šire veliki broj aktivnosti u kojima mogu participirati. Ono što je možda i ključno jeste segment mobilnosti mladih, rad u interkulturalnom okruženju. Mobilnost: učenje, sticanje novih prijateljstava, upoznavanje drugih kultura. Primjera dobre prakse je mnogo, a evo i jedan iz BiH.

Omladinski centar Kosmos iz Ključa realizuje projekat „Developing anti-oppressive practice in international mobility projects“ u okviru Erasmus+ programa. Nedavno je završen desetodnevni trening u Ključu, a koji je okupio mlade iz BiH, Velika Britanije, Portugala, Crna gore, Estonije, Makedonije, Srbije i Holandije.

Jedan od trenere Sebastian Graca da Silva (Act Global CIC) iz Velike Britanije nam je rekao šta se je to radilo na ovom treningu: „Kroz trening učesnici su istražili temu opresije, njene uzroke i načine njenog održavanja u današnjem društvu. Takođe, učesnici su razgovarali o društvenim grupama koje su u njihovim državama pod uticajem opresije. Najviše pažnje je posvećeno rasizmu, rodnoj jednakosti, seksualnosti i osobama sa poteškoćama u razvoju.“

Pored odlične atmosfere i veoma korisnih radionica za mlade koji namjeravaju raditi na internacionalnim projektima i u budućnosti pokrenut je veliki broj pitanja vezanih za pripadnost, nacionalnost, diskriminaciju, razumijevanje drugog i drugačijeg, pogledali smo film Parada i još mnogo toga.

Pitali smo učesnike na treningu da nam kažu šta je to obilježilo ovaj trening te kakvo je njihovo razumijevanje kada je riječ o anti-opresivnoj praksi i evo šta su oni rekli:

Pdro (Autonomia e Descoberta), Portugal: „Razvoj anti opresivnih vještina među mladim ljudima i generalno među širom zajednicom je način na koji gradimo tolerantnu, kooperativnu i solidarnu zajednicu. Nakon ovog projekta naša odgovornost je porasla jer sad imamo dodatnu misiju, a to je da podijelimo ovo što smo ovdje naučili kako bismo gradili bolja društva i na kraju bolju Evropu.“

cover photo

Koliko je bitno upoznati ljude iz drugih sredina, kultura, koji razmišljaju na drugačiji način u odnosu na nas, a sa kojima dijelimo toliko zajedničkog govorila nam je Ave Rosenberg iz Estonije: „Prije svega veoma sam zahvalna na prilici da učestvujem na ovom treningu koji je za mene prije svega bio jedna velika inspiracija. Ovdje sam shvatila da svi mi iako dolazimo iz različitih kultura, razmišljamo o različitim stvarima zapravo dijelimo iste ili veoma slične slične vrijednosti. Preporučujem svim mladim ljudima da izađu iz svoje komfortne zone i sagledaju šta smo to u stanju učiniti kako bi načinili promjene koje će naš život, ali i život drugih ljudi učiniti mnogo boljim.“

Obzirom da je trening održan u BiH tema rata i konflikta je bila neizbježna. Iz tih razloga smo posjetili YIHR BiH (Youth Intiative for Human Rights) koji su podijelili svoje iskustvo u radu na inkluziji mladih iz oba entiteta i kroz svoje izlaganje pomogli učesnicima da shvate trenutnu situaciju u BiH kada je riječ o ljudskim pravima.

Obzirom da je anti opresivna praksa relativno nov pojam organizatori će u narednom periodu kreirati publikaciju u kojoj će pokušati približiti šta je to što ova tema zastupa te dati svoj doprinos razvoju kvalitetnijih projekata za mlade na internacionalnom nivou. Sljedeća faza projekta, nakon kreiranja publikacije, je Evaluacijski seminar koji će biti održan u Novom Sadu.

(Visited 202 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments