Anesa kaže iz iskustva da posao i studiranje mogu zajedno

13 sep

Anesa Brekalović, studentica na Fakultetu političkih nauka osim studentskih obaveza, ima još jednu, ali ova „obaveza“ omogućuje joj da zaradi za džeparac. Ona se školuje na odsjeku Socijalni rad i to je nešto čime se želi baviti u budućnosti, a pravljenje nakita nešto je u čemu uživa i kako kaže, spojila je ugodno s korisnim jer je svoj prvenstveno vid zabave i odmora pretvorila u posao.

-„Gledajući na internetu djevojke koje se bave prodajom nakita kod kojih sam i naručivala nakit pomislila sam zašto ne bih i ja pokušala sebi nešto da napravim? I tako je počelo… Nabavila sam prvi materijal i napravila prvu kolekciju naušnica koje su trebale da budu za mene. Kada su moji najbliži vidjeli kako izgledaju moje rukotvorine predložili su mi da pokušam s prodajom. Napravila sam stranicu na Facebooku i objavila sam svoje prve radove. U početku su mi prvi kupci bile moje prijateljice, zatim se taj krug malo po malo širio i sada već imam svoje stalne kupce“ – pojasnila je Anesa svoj početak.
Tada je pravila isključivo naušnice, a potom narukvice, a vremenom i ogrlice. Kako kaže, voli raditi s ljudima i nije joj teško i po nekoliko puta prepravljati komad nakita sve dok kupac ne bude zadovoljan.

-„U svaki komad nakita koji kupac naruči uloženo je truda, ljubavi i strpljenja. Dešavalo se da ogrlicu sastavljam četiri puta dok ne dobijem ono što kupac traži. Na kraju, najbitnije je da kupac bude zadovoljan. Za ovo vrijeme koliko radim sa izradom nakita imala sam samo jedno negativno iskustvo ali to nije bilo toliko strašno. Brzo se zaboravilo i krenulo dalje“ – rekla je Anesa.

-„Jedina loša stana što kreativan i ručni rad nije toliko cijenjen. Kada za jednu ogrlicu ili narukvicu postaviš cijenu nekada reakcije budu da je skupo. Ljudi ne znaju koliko je strpljena i živaca potrebno da napraviš nešto kako je zamišljeno. Uloženi su strpljenje, trud, materijal i ljubav. Kreativcima materijal ne dođe sam. Narukvice izrađujem od českih kristala, nekad plastičnih perli ali u skladu s tim su kreirane i cijene. Narukvica od čeških kristala ne košta kao i narukvica od plastičnih perli“ – istakla je Anesa.

-„U početku je sve krenulo kao hobi, a zatim je preraslo u mali posao. Kako imam običaj da kažem – spojilo se ugodno sa koristim. Radim ono što volim i što me ispunjava, a usput i nešto zaradim“ – rekla je Anesa koja svoje radove predstavlja na Facebook stranici BeGlam jewelry“ .

Zeda.ba

(Visited 265 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments