Amra Salaka – Sarajka čije slike krase domove čak i u Kaliforniji

24 jul

Nekada možda ni sami nismo svjesni koliko smo talentovani, s kim se družimo i koliko ljudi oko nas vrijede. Nerijetko se desi da tek kada nas neko iz svijeta (inostranstva) pohvali, okruženje nas prizna, prihvati i pohvali. Nisu baš česte priče o kreativcima koji su svoje proizvode uspjeli plasirati čak u daleku Kaliforniju. Ovo je jedna od tih priča.

Sarajka Amra Salaka (32) po struci tekstilni tehničar konfekcionar još od malena ima vrlo zanimljiv hobi – crtanje. Prije dvije godine se usmjerila na crtanje na metalu. Ono što Amra radi vrlo je unikatno i zahtjevno. Kako kaže, još kao djevojčica kada je bila tužna u crtanju je pronalazila svoj spokoj. Vremenom se usavršila pa je njen hobi prešao u nešto mnogo ozbiljnije. Treba napomenuti i to da je u početku radila na aluminjskoj foliji da bi se poslije izvjesnog vremena odlučila za bakar i bakrorez. Sada većinom radi na 100% bakru iako po narudžbi radi i na aluminijskoj foliji.

-„U ovoj godini sam kao predstavnik bosanske kulture i tradicije predstavila ono što radim i na sajmu koji je organizovala modamo.kreARTiva i Američka ambasada. Inspiraciju inače prinalazim u našim starim tradicionalnim običajima, pa većina slika predstavlja našu tradiciju“ – rekla je Amra.

-“Po želji kupaca također radim motive koje oni žele (rodna kuća, selo pa čak i lične portrete)…Radim i apstraktne slike za kupce koji vole takve slike.Također, kupci sami mogu birati ramove i paspartu kakav žele“ – istakla je Amra čije slike krase brojne domove ali i hotele, motele i restorane širom naše zemlje.

-„Dosta mojih slika krasi i domove van Bosne i Hercegovine. Polako osvajam i druga tržišta. Do sada sam imala narudzbe iz Kalifornije, Njemačke,Švicarske, Danske, Norveške, Austrije i dosta drugih zemalja. U gradovima kao što su Travnik, Mostar i Blagaj imam saradnju s nekim od suvenirnica“ – ponosno je ispričala Amra ističući da je veoma spontana i da ne voli planirati mnogo unaprijed.

Njene proizvode možete pogledati na Facebook stranici Emocije kroz tuš i metal .

Zeda.ba

(Visited 370 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments