Amina Horozić kao produkt dizajner živi “američki san”

31 mar

Amina Horozić je rođena 27. oktobra 1982. godine u Sarajevu. Među prvim izbjeglicama 18. maja 1992. godine napušta rodni grad i odlazi u izbjeglištvo.

U Hrvatskoj je boravila dvije godine, a zatim otišla u San Francisco gdje je završila postdiplomski studij za Dizajn strategiju na California College of the Arts u San Franciscku.

Amina je danas uspješan produkt dizajner koji mijenja izglede poznatih brendova.

Počela je karijeru kao dizajner automobila za Chrysler radeći na brojnim konceptima za eksterijer kao i interijer dizajn za sva tri Chrysler brenda: Dodge, Jeep i Chrysler, uključujući i pored ostalog, dizajn za 2008. Dodge Magnum. Na pitanje da li živi ono što zovemo “Američki san”, odgovorila je:

Slobodna sam, ne ovisim o nikome, moj život je moj i radim što volim. To je na neki način ostvareni američki san.

Nakon Chrysler-a, radila je sa mnogobrojnim klijentima poput Nike Foundation, Motorola, SC Johnson, Cisco i Landscape Forms.

Sve oblasti dizajna prate sličan proces, a razlikuju se nijanse. Sve počinje sa razumijevanjem ciljeva kompanije i tržišta, a onda slijede ostali koraci“, rekla je Horozić.

Autor je knjige koja govori o tome kako postati i zaposliti se kao produkt dizajner.

Svi traže isto od mladih dizajnera. Imati savršene skice, crteže, biti stručan u programima, pokazati da možete misliti u tri dimenzije, pokazati kroz portofolio da proizvod ne postoji u vakumu već da mnoge stvari utječu na njega“, rekla je gošća Novog dana i dodala da mogućnosti u svim zemljama nisu iste.

U nekim državama je lakše postati profesionalni fudbaler nego produkt dizajner.

Trenutno je Industrial Design Lead za agenciju za dizajn fuseproject u San Francisku, gdje radi sa klijentima poput Samsung, Nivea, Coway, Yahoo! i SPRING.

Na pitanje kako gleda na izbjegličku krizu i ljude u čijoj je poziciji i sama bila, Amina Horozić je kazala da joj je teško gledati.

Teško mi je gledati kako se isti, ako ne i gori, scenarij ponavlja nakon 20 godina. Bila sam ubieđena da će ono što se desilo nama biti posljednje. Svijet je nekako krenuo nizbrdo. Kao dizajner često se pitam kako mogu pomoći“, ispričala je Horozić s adresom u San Franciscu koja kaže da je u toku sa svim zbivanjima u BiH, ali i da često dolazi u svoju zemlju.

Ba.n1info.com

(Visited 238 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments