Američka Ambasada u BiH podržala mlade u aktivnosti pomirenja – Zimski debatni kamp

18 jan

U periodu 10.01. – 14.01.2017. godine u hotelu Bistrica na Jahorini je održan Zimski debatni kamp, koji je organizirao Centar za kulturu dijaloga. Ovu aktivnost je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a učestvovali su srednjoškolci i srednjoškolski profesori iz cijele BiH (Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt). Sljedeći gradovi su imali svoje predstavnike: Banja Luka, Brčko, Čelić, Donji Vakuf, Gradačac, Kladanj, Mostar, Novi Grad, Prijedor, Sarajevo, Srbac, Srebrenik, Tešanj, Tuzla, Travnik, Visoko.

16010695_10158180468375624_307655390_o

Cilj Kampa je bio educirati mlade kroz argumentiranu raspravu, obrazovnu debatu i kritičko mišljenje da je trajni mir moguć samo onda kada postoji poštivanje za druge i drugačije i ojačati mlade da dignu svoj glas i zagovaraju za promjene u društvu, postajući aktivno involvirani u neophodne obrazovne reforme i promjene u lokalnim zajednicama kroz saradnju sa svim relevantnim akterima.

Srednjoškolci i srednjoškolski profesori iz cijele BiH su razgovarali o najaktualnijim temama o kojima se u bh. društvu rijetko ili vrlo malo razgovara: ljudska prava, pomirenje, trajni mir u BiH, suradnja između bliskih lokalnih zajednica koje se nalaze u različitim entitetima, održivi mir, uloga mladih u kreiranju interetničkog pomirenja, unapređenje obrazovnog sistema sa ciljem poboljšanja pomirenja…

Tijekom aktivnosti, održane su različite edukativne i kreativne radionice u kojima su imali priliku otvoreno razgovarati o najrazličitijim temama i problemima. Srednjoškolci su posebno istakli važnost međusobnog uvažavanja, suradnje i prihvaćanja drugih i drugačijih. Razlike trebaju biti osnova za suradnju, a ne osnova za nove sukobe!. Osnovni moto Kampa je „Svi različiti, svi jednaki!“: Sa ovim motom se nastojalo ukazati na važnost međusobnog uvažavanja i suradnje kao i na neophodnost poštivanja ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Održane su i natjecateljske aktivnosti tijekom kojih su ostvareni sljedeći rezultati:

tabela_rezultati

 

(Visited 266 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments