Algoritam postaje sve savršeniji, pametniji i efikasniji od čovjeka

8 apr

Na konferenciji grčke kompanije za analizu podataka SAS, Indset je rekao da se “tehnologija predstavlja kao odgovor na sve, ali šta je pitanje?” na koje je ona odgovor, prenio je grčki list Katimerini na svom sajtu.

Taj filozof modernog biznisa ne smatra tehnologiju ni dobrom ni lošom, već da je “istovremeno oboje”. Da bi se utvrdila uloga tehnologije za čovječanstvo, Indset smatra da prije svega politički lideri i poslovni rukovodioci treba da se zapitaju kakvu budućnost žele, na duge staze, a ne da se ograniče na pitanje “kako nam tehnologija može sada pomoći””jer ona može dobiti različite uloge. U svijetu u kojem tehnologija stalno dobija na značaju i preuzima vodstvo, Indset smatra da su jedini aktuelni doprinosi čovjeka svijest i kreativnost. On je rekao da čovjek ni u kojem slučaju “nije neophodan – Zemlja bi bila mnogo bolja bez nas, ali mi smo jedina vrsta koja donosi svijest i može da stvara teorijske ideje“.

Uopće gledano, Indset smatra da se današnji problemi mogu riješiti drevnom filozofijom, “kombinujući elemente prošlosti koji se skrivaju pred našim očima, spasavajući ih od istorije i projektujući ih u 21. vijek“. “Filozofija je oduvijek bila oko nas, ali sada moramo da je učinimo praktičnom“, rekao je Anders Indset na pitanje iz publike o tome zašto smatra da je filozofija neophodna modernom poslovnom svijetu. Za Indseta, “osjetljivost (senzibilnost) je rodno mjesto kreativnosti”, i tog načela moraju da se drže politički lideri i privredni rukovodioci. Iako priznaje da je to teško svakodnevno uvažavati, on smatra da bi osjetljivost mogla ponuditi ogroman potencijal za poslovni rast.

Taj “filozof biznisa” je rekao da se današnji lideri “bude” u poređenja sa ranijim liderima, da svjesno izvode čak i drastične, “revolucionarne” promjene, pritom se predstavljajući kao “vođe promjena”. Njegova dijagnoza je da savremeni “lideri ne mare ni za pobjedu, ni za poraz, već im je cilj samo da što duže ostanu u igri“.

tuzlanski.ba

(Visited 76 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments