Aldijana Šoljić: Od izbjeglice do svjetski poznatog urologa

10 maj

Aldijana Šoljić, kada je 1994. napustila Sarajevo kao izbjeglica, nije mogla znati kako će njen život krenuti nepredviđenim tokom. U Ameriku je stigla kao 17-godišnjakinja, s dvije godine mlađim bratom Semirom, dok su im roditelji ostali u opkoljenom Sarajevu.

Nakon godinu dana roditelji su im se pridružili u Americi, ali radost je brzo zamijenila obiteljska tragedija. Njen otac je , naime, zadobio teške ozljede nakon što je pao sa krova kuće, a od posljedica pada na kraju je i preminuo.

Budući da su samo godinu dana bili u SAD-u nisu govorili engleski jezik. Aldijana kaže da je u tim momentima, dok je stajala pored očevog bolesničkog kreveta, još uvijek potpuno ne shvatajući što se dogodilo, postala svjesna iz prve ruke važnosti uspostavljanja ljudskih veza u njihovim najranjivijim trenucima.

Vidjevši kako se dobro osoblje bolnice brinulo o njenom umirućem oca, i njenoj obitelj kroz ovo teško razdoblje, i osjećaj utjehe koji su dobili od medicinskih djelatnika u bolnici, Aldijana je bila sve odlučnija da svoj san o pomaganju drugima pretvori u stvarnost.

“Rekla sam sebi: Ići ću u medicinsku školu i pomagat ću ljudima”, sjeća se Aldijana.

Nakon što je završila medicinski fakultet na Temple Univerzitetu i specijalističku praksu u Majamiju, dobila je posao u Massachusetts General Hospital.

Razmišljajući o tome što ju je dovelo na Mass General kaže da je to neka sretna igra sudbine. Sudbina je svakako imala veliki utjecaj na živote pacijenta koji se liječe u Mass General. Naime, dr. Šoljić je svjetski poznat urolog i prvi je glavni urolog koji je zaposlila ova bolnica.

”Izabrala sam urologiju jer me je fascinirala. To je visoko kirurški i visoko tehnološki poziv i u njemu se prožima toliko mnogo dijelova medicine​”, objasnila je ona.

Budući da su samo 10 posto svih neurologa u svijetu žene, ona svojim radom utire put ženama u ovoj profesiji, ističu u bolnici Massachusetts General.

Sa trenutnim trendovima u urologiji, Šoljić smatra da bi u sljedećih šest godina taj broj žena mogao porasti na 25 posto.

Akta.ba

(Visited 177 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments