Aktivizam i školske obaveze – kako naći balans?

6 okt

Da li je biti školarac i aktivista danas je teško? Školske obaveze su sve veće, tolerancija profesora je puka lutrija, izlasci i slobodno vrijeme su manji i manji, a sredina često rad i trud koji se ulaže ne cijeni. Ali balans je potreban i neophodan za normalno funckionisanje i iako se čini teškim naći ga, zapravo nije.

Kako dani teku i obaveze se slažu jedna na drugu, naš balans postaje sve ustaljeniji jači. Pitate se kako? Odgovor je jednostavan – postajete organizovani i primorani ste da naučite pravilno raspodijeliti vrijeme koje vam je na raspolaganju. Pet sati za učenje, od kojih ste zaista učili samo dva, pretvara se u dva i po sata strogog fokusa na ono što je pred vama, jer ako ovo vrijeme izgubite teški ćete naći rupu u koju ćete moći uklopiti to izgubljeno. Pet sati koje ste trošili na ni sami ne znate što, u prevodu “slobodno vrijeme” postaje vrijeme za rad i vjerovatno će trajati više od tih pet sati. Tokom rada pravite male pauze, jer ste svjesni onoga što je ored vama i da što ste više fokusirani, to ćete prije završiti sve. U međuvremenu proveli ste najmanje osam sati u školi, što nas ostavlja sa svega osam i po sati od onih 24 koja su nam tu u jednom danu.

Ukoliko ste sretni i sve ste završiki ranije, imat ćete možda i više od ovih osam i po sati na raspolaganju pa ćete moći izaći i vani na druženje. Ako ne onda se istuširajte i pravas na spavnje jer tijelu je doista potreban onaj odmor od punih 8 sati – minimalno.

Možda sve ovo zvući malo strašno i preozbiljno, ali je baš ono suprotno. Učenje postaje rutina i nešto što je zaista korisno za nas, rad je uvijek zabavan, pogotovo ako ga radite sa osobama koje su tu iz istog razloga i koje vam daju dodatnu motivaciju, a osjećaj zadovoljstva koji imate kada legnete u krevet na kraju dana je neprocijenjiv. Odmor vam postaje još slađi jer znate da ste ga zaista zaslužili. I to je ono što vas uvijek gura dalje i daje vam motivaciju da svaki slijedeći dan provedete baš na ovaj način.

Tekst nastao na osnovu suradnje ASuBiH i Hoću.ba

(Visited 179 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin