Ajla Jašarević – Spoj naizgled nespojivog: Matematika i kreativnost ipak mogu zajedno

10 jan

Ajla Jašarević (20), studentica na Prirodno-matematičkom fakultetu na Univerzitetu u Sarajevu, buduća profesorica matematike, svojim hobijem ruši predrasude da su matematičari fokusirani isključivo na ovu nauku u koju su većinom ludo zaljubljeni. Kada čujete da je neko matematičarka, najčešće vizualizirate sljedeću situaciju: To je neki „štreberka“ koja najčešće nosi naočale, s punom torbom knjiga u ruci, koja na krilu drži skriptu ili zbirku zadataka i nešto izračunava dok se vozi u tramvaju ili dok sjedi na klupi u parku – matematičari ne gube vrijeme i oni to jednostavno vole. E sada, vrijeme je da ovu sliku pomalo promijenite.

Da biste odabrali MATEMATIKU kao predmet koji želite studirati i u budućnosti predavati, morate je zaista voljeti i uobičajeno je da matematičari pored silnih obaveza nemaju vremena baviti se još nečim, naročito kreativnim u smislu umjetnosti. Ovu predrasudu srušila je Ajla koja dokazuje svoju kreativnost na vrlo specifičan način. Ona je koristeći dekupaž tehnike pronašla način kako da ispolji kreativnu stranu sebe, opusti se i odmori, a ujedno i stvori nešto vrlo lijepo, originalno i zapaženo. Također, ovaj hobi joj je omogućio da zaradi džeparac prodajući svoje radove.

– „Uz sve fakultetske obaveze, malo sam nalazila slobodnog vremena za hobi. Sasvim slučajno sam na internetu naišla na dekupaž tehniku. Da budem iskrena, ranije nisam ni znala šta je to. Na prvu, svidjelo mi se i počela sam više istraživati o tome, kasnije sam se ohrabrila napraviti sebi prvu tablu, a uz familiju i prijatelje, kasnije i Instagram profil na kojem sam počela predstavljati ono što radim te je to prešlo u hobi od kojeg mogu zaraditi fin džeparac“ – otkrila je Ajla koja uz pomoć akrilnih boja, salvetica, rižinog papira i sl. oslikava predmete od drveta pretvarajući najjednostavnije predmete u vrlo neuobičajene, originalne i atraktivne. Najčešće su to table, podmetači, kutije za nakit, vjerske knjige i sl.

Ajline radove možete pogledati na insagramu @dekupaz_sarajevo

-„ Radujem se svakoj narudžbi i sve su jedinstvene te po želji mušterije personalizovane. Živim u Sarajevu, ali svoje radove šaljem širom naše Bosne i Hercegovine, a mnogi moji radovi su otišli i van BiH – u Holandiju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru. Po završetku studija planiram se baviti svojom profesijom odnosno biti profesorica matematike ali se nikako ne planiram prestati baviti ovim, već želim vremenom unaprijediti svoje tehnike“ – rekla je Ajla.

Zeda.ba

(Visited 361 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments