Ahmed Spahić: Naša budućnost zavisi od nas samih

8 feb

ahmed spahiccc

Dvadesetogodišnji Ahmed Spahić iz Sarajeva režijom se odlučio baviti zbog velike ljubavi prema fotografiji i snimanju. Nakon završetak srednje škole, i same odluke gdje i kako dalje, sebe je vidio u ovom ni malo lakom poslu, te upisao studij režije.

-Cijeli moj život tu je bila fotografija, snimanje i kamera. I onda sam samo u jednom trenutku odlučio da je to ono čime ću se ja baviti – priča Ahmed.

Za sebe kaže da je svakodnevno uočavao kadrove, kvalitetu i sam perfekcionizam kojem neko teži dok radi neki film, te da je i on poželio da uradi nešto tako.

– Čovjek se rodi sa željom i ljubavi prema umjetnošću. I to je nešto što se ne može opisati riječima, jer su to ipak osjećaji – smatra ovaj talentirani mladić.

Ahmed je počeo jedan veliki projekat, ali nažalost zbog trenutne finansijske situacije nije ga uspio završiti.

– Počeli smo da snimamo Safijinu priču, a zapravo se radi o legendi „Četiri sobe gospođe Safije“, koja govori o ljubavi između muslimanke i austrogarskog oficira iz 1890. godine. Nisamo imali dovoljno sredstva. Ipak, nekako pronalazimo načine jer to volimo  – kaže Ahmed, te dodaje da je dugometražne filmove teško stvarati.

ahemd spahic 1

On vjeruje da će svoj cilj prema uspjehu ostavariti, jer kako kaže uvijek treba težiti ka nečemu šta zaista želiš. Navodi da treba biti uporan, jer tada se i uspjeva. Ljubav prema poslu za njega je jako bitna, i smatra da ako volimo posao koji radimo bit ćemo sretniji i ispunjeniji, te da nekada ne treba sve gledati kroz novac.

Ahmed vjeruje da bi svojim talentom negdje drugo uspio više nego ovdje, ali i da ipak ne namjerava napustiti svoju domovinu.

-Clj mi je da ovdje nešto ostvarim. Naša budućnost, zavisi od nas samih – smatra on.

ahmed spahic

Trenutno radi na školskim projektima i snima kratkometražni film, te nekim emisijama zabavnog karaktera i muzučkim spotovima, a vjeruje da će u budućnosti na red doći i dugometražni filmovi i da će ih realizirati bez problema koje sada ima.

Autor teksta: Azra Kovačević

(Visited 934 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments