Adnan Smajić: Dokaz da istinska ljubav prema nečemu može postati biznis

19 mar

Za pokretanje vlastitog biznisa potrebno je puno hrabrosti i malo ’ludila’, što dokazuje i Adnan Smajić, prvi bosanskohercegovački certificirani sommelier za čaj i vlasnik čajdžinice ’Franz & Sophie’ u Sarajevu.

Adnan je 55-godišnji ljekar po obrazovanju. Godinama je radio za brojne farmaceutske kuće, kako u našoj državi, tako i u inostranstvu, ali s vremenom se motivacija za rad izgubila i Adnan je odlučio da se posveti svojoj prvoj ljubavi – onoj prema čaju. Sa privatnim biznisom je počeo 2010.godine, u želji da Sarajevu ponudi jedinstveno mjesto kakva postoje širom svijeta i koje će na novi način doprinijeti atmosferi glavnog grada. „To je bio neki unutrašnji poziv ili želja da se promijeni nešto, da se počnem baviti nečim što mi u tom trenutku više odgovara“.

Ako ste ljubitelji dobrog čaja ovo mjesto je definitivno za vas. ’Franz & Sophie’ je prva prodavnica visokokvalitetnih čajeva, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, koja vam nudi preko 200 različitih vrsta čajeva, koje možete odmah tu degustirati i uživati u ugodnoj atmosferi za koju se vlasnik naročito pobrinuo.

„U principu, da biste imali čajdžinicu ne morate da budete profesionalni sommelier. Možete otvoriti čajdžinicu kao i bilo koju drugu trgovinu. Kako sam se i prije bavio čajem iz hobija i iz ljubavi, želio sam da završim i neku školu prije nego počnem time da se bavim i profesionalno. Za četiri mjeseca sam završio školu u Njemačkoj, mada mi je sigurno velika prednost bilo poznavanje njemačkog jezika“, kaže Adnan.

Adnan nam je otkrio i to da je proces proizvodnje čaja jako složen i da je bitna saradnja sa mnogo osoba, koje su u taj proces uključene. U današnjim uslovima za pravljenje dobrog čaja potrebno je imati i iskustvo, ali i sirovine, koje većinom naručuje od partnera iz inostranstva.

Na pitanje koliko su mladi danas spremni na ovako nešto, Adnan nam je odgovorio: „Problem mladih je taj današnji sistem školovanja koji je apsolutno neprilagođen potrebama društva, a s druge strane nije prilagođen ni mladima današnjice. Školujete se danas isto kao prije 20 godina. Mislim da su mladi daleko ispred društva i da ih ono ustvari koči. Kada sam ja pokretao biznis i kada mi je trebala podrška društva, nisam je dobio, a tako je i danas sa mladima. S 23-24 godine je malo teže odlučiti se na takav potez, još pogotovo ako ti fali nekog ‘know how-a’ “.

Svi koji su zainteresovani da rade kao studenti na ovom cool mjestu, slobodno se mogu javiti Adnanu. Iskustvo nije potrebno, jer ga ne možete drugačije ni steći. Potrebna vam je samo motivacija, ljubav i uživanje u čaju, i naravno želja da radite s različitim profilima osoba, od studenata do penzionera. Pored njih, u ’Franz & Sophie’ dolaze i turisti iz različitih zemalja, pogotovo onih koje imaju kulturu i tradiciju čaja. Ovo je individualna vrsta biznisa, koja je i zanimljiva upravo zato što u jednom ’gradu kafe’ opstaje čajdžinica. U ovakvom poslu je bitno da ne postoji nikakva hijerarhija među radnicima, nego da to bude neka vrsta co-workinga, gdje ako svi teže istom cilju onda i ima smisao, ističe Adnan.

„Franz & Sophie opstaje u kombinaciji neke vrste unutrašnjeg nagona, potrebe, ljubavi i puno odricanja. Moraš imati malo neke ’blesavosti’, hrabrosti, jer onda se odričeš nekih normalnih, realnih, pragmatičnih rješenja. Nešto posmatraš iz nekog ugla koji nije logičan ili normalan, mada je danas pitanje šta je to normalno?“

Svi koji žele da uživaju u intimnoj, opuštenoj atmosferi i super ambijentu daleko od gradske vreve, obavezno neka posjete ‘Franz & Sophie’, u ulici Petrakijina br.6.

Autor: Mirela Šahinović

(Visited 1.152 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments