ABCD prava: Sport kao promotor ljudskih prava

18 maj

Vjerovatno svi znate koliko nam sport pomaže da prevaziđemo sve razlike i barijere među nama, i uočimo da na tih nekoliko minuta ili sati koliko traje neka igra svi problemi oko nas magično nestaju. Zar ne? Uživamo u sportu, bez obzira da li smo niski ili visoki, mladi ili stari, sport nam pomaže da dobijemo na samopouzdanju, da prevaziđemo neznanje, netoleranciju, diskriminaciju, predrasude i stereotipe. U SPORTU SMO SVI ISTI.

Pravo na obrazovanje je određeno članom 26 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i članom 13 Međunarodne povelje o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. U njemu se navodi da „obrazovanje treba biti usmjereno ka punom razvoju ljudske ličnosti i osjećanja samopouzdanja i jačanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Ljudi se kroz sport razvijaju fizički i intelektualno. Učešće u sportovima jača samopouzdanje; ono pruža mogućnosti za samodokazivanje i poštovanje od strane drugih. Ovo posebno važi za ljude sa invaliditetom koji učestvuju na Paraolimpijadi. Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati i potencirati svoje talente i mogućnosti, te se na taj način što uspješnije uključiti u svakodnevni život. Da li znate da je ove godine Bosnu i Hercegovinu na Zimskim olimpijskim igrama predstavljalo čak 16 zmajeva što je dosada naša najbrojnija ekipa na ovim igrama? Vjerovatno vam ne trebam ni govoriti da je naša reprezentacija u sjedećoj odbojci čak devet puta bila prvak Evrope i tri puta prvak svijeta. Ovo je impresivna statistika za zemlju malu kao što je naša Bosna i Hercegovina. Sama ideja Paraolimpijade je društvo u kojem osobe sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama učestvuju u svim aspektima života, imaju izbor, mogućnost i poštovanje. Sve ovo zajedno čini ih ravnopravnim sa svim drugim građanima BiH.

O ulaganju naše države u ove talentirane osobe nećemo mnogo govoriti, ali ćemo spomenuti projekat koji bi je hvale vrijedan, a riječ je Gradskom olimpijskom bazenu u Banja Luci koji je učestvovao u projektu obuke neplivača za osobe sa poteškoćama u razvoju. U dva odvojena projekta tokom 2015. i 2016. godine u projektu je učestvovalo preko 50 osoba sa poteškoćama u razvoju.

 

5 zanimljivosti:

1. Prethodnica paraolimpijskih igara je održana 1948. godine u britanskoj vojnoj bolnici Stoke Mandeville u organizaciji Sir Ludwiga Guttmanna – jevrejskog neurologa koji je sa svojom porodicom pobjegao iz nacističke Njemačke uoči Kristalne noći. Guttman je smatrao da je umjesto sedativa i ležanja u kreveta fizička aktivnost mnogo bolja terapija za fizičko i mentalno ozdravljenje i dizanje nivoa samopouzdanja žrtava. Britanski vojnici sa povredama kičme su se međusobno takmičili 1948. godine da bi im se četiri godine kasnije pridružili Holanđani.

2. Prvi put na POI Rio predstavljene su medalje s ugrađenim spremnikom i čeličnim kuglicama koje proizvode zvuk prilikom trešnje iste, s namjerom da slabovidne osobe mogu raspoznati koju medalju imaju. Najjači zvuk ima zlatna medalja

3. Trischa Zorn, američka plivačica koja je slijepa od rođenja, na dosadašnjim je Paraolimpijadama osvojila 55 medalja, od kojih su 41 zlatna, 9 srebrnih i 5 brončanih, te je tako najuspješnija paraolimpijka svih vremena.

4. Ragbi u kolicima je izumljen 1970-ih od strane kanadskih sportista kvadriplegičara koji su tražili alternativu košarci u kolicima.

5. Golbal je vrsta odbojke za sportiste sa oštećenim vidom. Lopta je veličine košarkaške ali je dva puta teža i u sebi ima zvono prema kojem se orijentišu takmičari koji nose povez preko očiju. Ispupčene linije na podu pomažu igračima da se orijentišu kada bacaju loptu na gol ili kada pokušavaju da blokiraju udarce protivnika.

Za kraj ovog teksta ćemo staviti „zakletvu“ osoba sa invaliditetom a to je: „Dozvoli mi da pobijedim, a ako ne mogu pobijediti, dozovoli mi da budem hrabar u tom nastojanju!“

Pogledajte i video na ovu temu:

Dodatni linkovi:

PRIKAZ TRENUTNOG STANJA U BIH:

http://www.diskriminacija.ba/osobe-sa-invaliditetom-u-bih-pravo-na-obrazovanje

AKO ŽELITE SAZNATI VIŠE ZANIMLJIVOSTI:

http://www.slobodnaevropa.org/a/paraolimpijske-igre-istorija-sportovi-zanimljivosti/24691504.html

PRIRUČNIK O LJUDSKIM PRAVIMA:

http://media.cgo-cce.org/2013/10/KompasMNE.pdf

SLUŽBENA STRANICA SPECIJALNE OLIMPIJADE BIH:

http://www.sobih.org/

Autor teksta: Najra Dević 

(Visited 134 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments