ABCD prava: Sport i rasizam

27 jun

Da li vam je prva asocijacija fudbalsko igralište kada kažem riječ rasizam? Ako jeste, ipak morate znati da rasizam nije samo vezan za fudbal. Nažalost, ova negativna pojava je vezana za sve vrste sportova koje u ovom trenutku postoje na svijetu, ali pravo pitanje zašto je to tako. Upravo ćemo u ovom članku pokušati dati odgovor na to pitanje.

Prvo definirajmo rasizam: „Rasizam je vjerovanje da su pojedine rase superiorne ili inferiorne jedna drugoj.“ Na osnovu tog vjerovanja se rasizam nekad jednostavno definira i kao rasna netolerancija. Rasističke ideje imaju dugu povijest. „Bijelce“ se povezivalo s dobrotom i čistoćom, a „crnce“ sa zlom, te je kolonijalizam u tom trenutku donio daljnji razvoj rasističkih ideja. Rasizam se ispoljava na nekoliko nivoa: amaterskom nivou i na institucionalnom i međunarodnom nivou, kao i u medijima. Ali otkud rasizam u sportu?! Ovdje polazimo od činjenice da su rezultati u sportu dio nacionalne samopotvrde. Danas ostaje kolektivna težnja za nacionalnim sportskim rezultatima i identifikacija sportskih upjeha sa nacijom, odnosno sportskom nacijom. Otuda i stroga briga od strane nacija (država) za sport i sportske rezultate preko specijalnih pristupa prije svega profesionalnog sporta. Zato moramo reći da nacionalizam i rasizam u sportu egzistira i to moramo prihvatiti kao realnost.

Fudbalska asocijacija u ovoj godini ipak navodi pozitivne rezultate u vidu povećanja prijavljivanja rasizma od čak 70%. I UN smatra da iako se rasizam smatra ozbiljnim problem, više treba raditi na stvaranju svijesti među narodima da je raznolikost glavna korist i prednost sportskog natjecanja kao što su Olimpijske igre.

Historijski razvoj rasizma na Olimpijskim igrama:

Berlin – 1936 – Nacistička Njemačka koristila se Olimpijskim igrama za propagandne svrhe. Pokrenuta je politika u svim njemačkim sportskim organizacijama pod nazivom „samo Arijevci“. „ne-Arijevci” a prvi put u historiji i Igara nastali su pokreti u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama koji su pozivali na bojkot Olimpijskih igara u Berlinu 1936. zbog nacističke Njemačke koja je sudjelovala u kršenju ljudskih prava. Njemački boksački savez protjerao je amaterskog prvaka Ericha Seeliga 1933. jer je bio Židov. Još jedan židovski sportaš, Daniel Prenn, koji je bio smješten u top ljestvici tenisača izbačen je iz njemačkog Davis Cup tima. Isto tako izbačena je i Margaret Bergmann, skakačica u vis.

Olimpijske igre u Meksiku 1968. godine ostale su zapamćene po jednom političkom incidentu, pozdravu “Black Power!”. Ovaj pozdrav bio je čin protesta afroameričkih sportaša Tommieja Smitha i Johna Carlosa tijekom dodjele medalja na olimpijskom stadionu u Mexico Cityju. Dok su okrenuti prema svojim zastavama slušali američku himnu (“Star-Spangled Banner”), svaki od njih podignuo je jednu ruku stisnute šake na kojoj je bila crna rukavica i držao je podignutu dok himna nije završila. Taj će trenutak zauvijek biti zapamćen kao manifestacija javnog izražavanja protiv rasizma.

DODATNI LINKOVI:

Autor teksta: Najra Dević

(Visited 363 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments