ABCD prava: Ravnopravnost spolova

8 aug

Ravnopravnost žena i muškaraca, u svijetu, pa i kod nas je još uvijek mit.

Postavlja se pitanje zašto je to tako?!

Živimo u vremenu koje nam daje mogućnosti u izobilju, kao i prava na izbor. No međutim, idemo li ipak u skladu sa vremenom?! Mi mislimo da nažalost odgovor je NE. Još uvijek postoje prepreke, kao i podjele u različitim sferama života na ono što bi trebalo pripadati muškarcima, kao i ono što je u skladu sa ženom. Kod nas konkretno, izdvajaju se podjele na muške i ženske poslove, kako u profesionalnom opredjeljenju, tako i kod kuće. Upravo borba za ravnopravnost spolova ima za cilj rušenje barijera i prepreka koje sputavaju muškarce ili žene u njihovom izboru i željama. Mnoge žene danas studiraju i usavršavaju se za zanimanja koja se pripisuju muškarcima, a i u obrnutom slučaju imamo iste primjere. Ono što je važno, jeste da čovjek slijedi svoje snove i sklonosti, i na taj način će i ispuniti sebe i biti i uspješan i srećan.

Danas smo svjedoci mnogih zanimanja koja nisu toliko svojstvena ženi, a u kojima su žene pri samom vrhu po uspješnosti. Tako imamo za primjer žene koje su programeri i visoko kotiraju u svom zanimanju. Isto tako danas je veliki broj muškaraca koji su uspješni frizeri, vaspitači, učitelji.

 

Mnoge sfere života nameću podjele, koje stvaraju jaz u društvu i ograničavaju kako muškarce, tako i žene.

Ko se u našoj državi bavi ovim pitanjima?

  • Agencija za ravnopravnost spolova u BiH: ARS BiH
  • Opštinske komisije za ravnopravnost spolova
  • Različite nevladine organizacije

U našoj državi predstavljen je i projekat pod nazivom ’’A što ne bi mogle?’’ koji upravo govori o ravnopravnosti spolova. Projekat su radili YES alumni asocijacija uz podršku Američkog savjeta.  Naime, riječ je o ženama koje se bave zanimanjima koja nisu toliko primamljiva i aktuelna za žene u današnjem vremenu. No, one bilježe veliki uspjeh u svom zanimanju, upravo jer su slijedile svoje snove i istrajale u tome, samim tim pokazavši koliko zapravo mogu i da su podjele na muška i ženska zanimanja besmislene.

Preporučujemo Vam da pogledate ovaj kratki video:

Autori teksta: Amina Hasečić i Nevena Vujičić

(Visited 315 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments