ABCD prava: Predstavnička demokratija

22 jun

Jeste li ikad upitali parlamentarca na državnom nivou ili delegate šta rade, koje donose odluke?

Jeste li znali da u predstavničkoj demokratiji Vi donosite odluku. Dajete glas onima koji će donositi odluke u ime vas. To vam daje potpuno pravo da se, ako ste birali (na izborima), u svako doba informišete kako vas neko predstavlja i koji su rezultati njegovog rada.

Demokratija, to je na kraju samo riječ, ako ne znamo više detalja o njoj. Ima jako puno podvrsta, svaka država ima svoja pravila i svoje izuzetke. Ali, prva podjela je na neposrednu i predstavničku odnosno posrednu demokratiju. Predstavnička je prisutna u skoro 99% svih demokratija na svijetu. U njoj, narod, birači ne odlučuju i ne upravljaju ničim direktno, već daju svoje pravo svom predstavniku. Grupe predstavnika se većinskim preglasavanjem u skupštini nadmeću oko ideja i zakona. U teoriji, ako su glasači zadovoljni, nakon isteka mandata ponovo će glasati za iste predstavnike, u suprotnom za opoziciju ili za nove koji u prethodnom krugu nisu ni postojali.
Moderna odnosno predstavnička demokratija nastala na temeljima Rusoove ideje o vladavini suverenog naroda, ideji jednakosti i slobode.

Zašto se predstavnička demokratija zove još i posredna?

Jednostavno. Vlast ne vrše građani, već biraju one koji će vladati umjesto njih.
To znači da će građani birati predstavnike koji umjesto njih na sjednicama donose odluke.

Građani kada izađu na izbore ispunjavaju jedno od osnovnih prava i obaveza. Ali ono što je jako bitno je da se uloga građanina tu ne završava. Ako želite da budete aktivni i da vaša uloga kao građanina bude primjećena, ne smijete ostati u svom stanu/domu/kući i pasivno učestvovati u odlučivanju.

Smisao ideje građanskog učešća je dvostrana komunikacija i to od vlasti ka narodu i od naroda ka vlasti.

Dvostrana komunikacija znači da građani mogu otkriti prednosti u predstavljenim mogućnostima, naučiti šta se događa u njihovim zajednicama i u vlasti i dijeliti svoja razmišljanja sa vlastima. Oni bi trebali aktivno tražiti nove načine komunikacije sa vlastima.

Pobornici direktne demokratije smatraju da se riječ demokratija danas svela na “pravo ljudi da izaberu svoju vladu” i da se ovo shvatanje demokratije manifestuje kroz “izborne cirkuse“ koji se konstantno iznova javljaju i u kojima postaje sve teže ubjediti ljude da u njima učestvuju.

Oni dalje smatraju da je parlamentarna demokratija “lutkarska predstava” koja daje sredstva i moć eliti i “profesionalnim političarima”, a oduzima od naroda. Izbori i ostali “momenti demokratskog učešća”, nisu ništa drugo do dio folklora koji daje parlamentarnom kapitalizmu legitiman izgled.

Koliko je zapravo bitno civilno društvo?

Razvoj civilnog društva, odnosno nevladinog, neprofitnog, volonterskog i drugih sektora, kojima je zajednička sloboda udruživanja i djelovanja za opšte dobro, ujedno je jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija. U dokumentu EU „Strategija proširenja i ključni izazovi 2007.-2008.“ naglašava se da su „potrebni dalji napori u produbljivanju slobode udruživanja, uspostavljanju zakonskih okvira i javnim podsticajima za razvoj organizacija civilnog društva“.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u narednom periodu planira da razvije dugoročnu Strategiju za održivo civilno društvo te druge razvojne dokumente. Prioriteti nadležnog Sektora između ostalog su i: stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj civilnog društva, priprema i predlaganje različitih vidova saradnje između Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH, odnosno unapređenje rada postojećih organa, podsticanje učešća civilnog društva u procesu javnih konsultacija pri izradi pravnih propisa, sačinjavanje pratećih periodičnih analiza i izvještaja o saradnji i poštovanju zakonodavstva koje se odnosi na civilni sektor itd. (izvor)

Kada su u pitanju izbori, tu je neizostavna Koalicija „Pod lupom“. Vi imate mogućnost da direktno utičete na poštene izbore tako što ćete biti posmatrači na izborima. Koalicija „Pod lupom“ vam daje tu mogućnost da prijavite na izborima svakog ko krši pravila. Izbori su jedna od glavnih odlika predstavničke demokratije, jer baš na izborima Vi birate one koji će Vas predstavljati.

KORISNI LINKOVI:

Autor teksta: Milan Ilić

(Visited 270 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments