ABCD prava: Pravo roditelja da odlučuju o zdravlju svog djeteta

23 maj

Hrvatsku je nedavno šokirao slučaj dječaka sa područja Rijeke koji je obolio od agresivnog oblika raka, no njegovi roditelji nisu pristali na liječenje hemoterapijom, kako su savjetovali doktori. Umjesto toga, roditelji su se odlučili na alternativne oblike liječenja, a prema nekim tvrdnjama, i na “nadriliječništvo”. Po prijemu u bolnicu, utvrđeno je da dječak boluje od agresivnog non-hodginovom limfoma, koji je po simptomima bio već u uznapredovalom stadiju i doktori su savjetovali hitan početak liječenja, koje uključuje i hemoterapiju. Unatoč savjetima doktora, roditelji su odbili liječenje hemoterapijom i dječaka odveli iz bolnice s namjerom da pronađu druge načine liječenja. Komšije su svakodnevno slušale zapomaganje dječaka, pokušali ubjediti roditelje da postupaju pogrešno, međutim bezuspješno. O situaciji je obaviještena policija i centar za socijalnu rad. Nadležni centar o svemu je izvijestila i bolnica. Službenici su izašli na teren, no otac nije htio predati dijete. Ubrzo, dječak je došao u bolnicu, ali u takvom stanju da mu doktori nisu mogli pomoći. Dijete je preminulo, a za krivca mnogi smatraju i sistem, koji je, sporo reagovao. O ovom slučaju možete detaljnije čitajte na sljedećem linku.

Pravo djeteta na zdravlje zagarantovano je mnogim međunarodnim dokumentima. Ti dokumenti su izvori i našeg porodičnog odnosno roditeljskog prava. U domaćem pravu staranje o životu, zdravlju i razvoju ličnosti normirano je i kao pravo djeteta i kao dužnost i pravo roditelja. Na području BiH ova problematika je regulisana Porodičnim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta.
Postavlja se pitanje koji stepen slobode mogu imati roditelji pri odlučivanju o zdravlju i liječenju svog djeteta ?

Da bi se roditelji mogli izjasniti i dati saglasnost za medicinski tretman, moraju biti sposobni i u stanju to uraditi, moraju biti upoznati s prirodom i posljedicama provođenja odnosno neprovođenja tog tretmana, o čemu treba da ih informiše ljekar koji liječi dijete.
Roditelji u pravilu prihvataju mišljenje ljekara i podržavaju tretman od kojeg zavisi zdravlje, ozdravljenje i život djeteta, bilo da se radi o redovnim programima imunizacije, bilo o složenim hirurškim intervencijama preduzetim radi spašavanja života djeteta.
Protivljenje roditelja postoji onda kada su pripadnici određenih religija , u kojim su predloženi medicinski postupci neprihvatljivi i zabranjeni. U tim slučajevima, kao i onda kada roditelji ne mogu postići sporazum, odluku o primjeni predloženog medicinskog postupka mora donijeti nadležni organ.

Pravo djeteta na zdravlje ali i život svakako je iznad prava roditelja na odlučivanje o izboru načina liječenja, što je osobito važno kad je život djeteta neposredno ugrožen i kad je važno brzo reagovati i na vrijeme poduzeti odgovarajuće medicinske zahvate. Nijedan zakon ne daje roditelju apsolutno pravo odlučivanja o svome djetetu u bilo kojem području života.

Država, roditelji, obrazovne ustanove, kao i čitavo stanovništvo trebaju više pažnje posvetiti zaštiti zdravlja djeteta jer na djeci ovaj svijet i ostaje.
Ukoliko se neko vama poznat nalazi u sličnoj situaciji u kakvoj se nalazio dječak sa početka ove priče, obratite se nadležnom organu starateljstva što prije. Ne dopustite da još jedna priča, koja je mogla imati pozitivan ishod, zavši kobno!

Želite više saznati o ovoj temi?

Autor teksta: Adna Čolpa 

(Visited 266 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments