ABCD prava: Omalovažavanje kao način komuniciranja – Vršnjačko nasilje

25 jul

Sjećate se prvog dana škole? Nervoza, uzbuđenje…možda čak i strah od nove sredine, novih ljudi. Prije 10 godina, jedan dječak se spremao za prvi dan srednje. No poslušajte što mu se desilo. I prije nego što je mogao otvoriti vrata učionice, djeca s kojima je trebao dijeliti školske klupe, počela su mu se smijati i vrijeđati ga. Razlog? Na sebi je nosio majicu roze boje.

Što je za tebe vršnjačko nasilje i jesi li kad pokušao/la da kažeš nekome da se ono dešava tebi ili nekome koga poznaješ? Opća definicija je da se radi o pojavi gdje je učenik izložen negativnim postupcima od strane drugih koji ga namjerno žele povrijediti, poniziti ili izložiti neprijatnostima. To se može učiniti riječima, ignoriranjem, ogovaranjem, udaranjem ili bilo kojim drugim načinom zbog kojeg se možeš osjećati neugodno i uplašeno.

Sjećaš se dječaka u ružičastoj majici s početka priče? Njegove kolege iz starijih razreda odlučili su dignuti glas protiv nasilja i kupiti 50 ružičastih majica u kojima su sljedećeg dana došli u školu. Ovaj vid protesta započela su dva 17-godišnja učenika Travis Price i David Shepherd, koji su osnovali ‘Pink Shirt Day’ kampanju i 10 godina nakon događaja i dalje promoviraju borbu protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Ove godine su učenici u više od 100 škola u Bosni i Hercegovini obilježili ‘Dan ružičastih majica’. Roditelji i nastavnici polako postaju svjesni problema i uloge koju imaju u njegovom rješavanju. No, dok odrasli idu svojim tempom uvijek je dobro znati kome se još možemo obratiti. Razmisli o našim prijedlozima…

1. Plavi telefon: Savjetodavna linija za djecu, broj 080 05 03 05;

2. Online psiholog kojem možeš poslati mail;

Foto: Travis Price o prevenciji vršnjačkog nasilja

Ukoliko želiš saznati više o cilju koji zastupa Travis Price, pročitati neke od mogućnosti koje su pred tobom ako trpiš neki oblik nasilja u školi ili te jednostavno zanima koje su to krivične mjere koje te štite, pogledaj sljedeće linkove:

Travis Price: Kako je nastao ‘Pink Shirt Day’
Savjeti koji mogu biti od pomoći
Krivične sankcije za maloljetnike

Autor teksta: Ema Kordić 

(Visited 414 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments