ABCD prava: GLOBALIZACIJA: gdje je to, šta je to?

8 jun

Svakodnevno se susrećemo s pojmom globalizacija, globalno tržište, globalno selo, globalni tok novca. Da bi uopšte razumjeli o čemu se radi potrebno je postaviti nekoliko pitanja. Prvo i najteže pitanje je ono koje niko ne postavlja a to je ŠTA je globalizacija?

Činjenica je da ne postoji priznata i naučno važeća definicija, ali postoje mnogobrojni pokušaji određivanja sadržaja koji globalizacija obuhvata. Prije formiranja pojma globalizacija u upotrebi su bili pojmovi INTERNACIONALIZACIJA i MUNDIJALIZACIJA koji su kasnije zamijenjeni GLOBALIZACIJOM.


Šta kaže nauka?

Globalizacija kao fenomen, trend i proces svoje geografsko porijeklo nalazi u visoko – razvijenim zemljama Angloamerike, Zapadne Europe i Istočne Azije, njeni pokretači i nositelji su ekonomski i vojno najmoćnije zemlje svijeta.

Kako prepoznati globalizaciju? Kao i svaki drugi fenomen/proces i globalizacija ima određene karakteristike:

• širenje telekomunikacijskih i informacijskih tehnologija.
• smanjenje državnih barijera u trgovini i investicijama.
• povećanje protoka kapitala i međuzavisnost finansijskih tržišta.

Šta to u stvarnosti znači? Globalizacija je proces koji je dugotrajan i koji nije nastao preko noći. Razvoj i napredak su ključne riječi koje prate globalizaciju.

• brzi razvoj nauke i tehnologije,
• razvoj informatizacijeinformacija postaje najvrijednija roba,
• razvoj saobraćaja (avioni, brzi vozovi, automobili),
tolerantniji odnosi u svijetu → (prestanak hladnog rata),
modernizacija starih industrijskih grana,
• nastanak i razvoj multinacionalnih kompanija, korporacija, konglomerata

Zahvaljujući napretku u različitim oblastima, s naglaskom na napredak u komunikaciji svijet postaje globalno selo → poređenje (nastanak i razvoj globalnog sela predvidio je Marshall McLuhan u knjizi Gutembergova galaksija) koje naglašava globalnu povezanost i ističe značaj globalnih problema, njihovih uzroka i posljedica. Svi smo dio globalne zajednice, što znači da naši postupci, a pogotovo postupci moćnika ostavljaju posljedice na sve nas.

Korisni linkovi:

Autor teksta: Tarik Čalkić

 

(Visited 692 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments