8 najinspirativnijih preduzetničkih priča u 2017. godini

14 feb

Svaka uspešna preduzetnička priča nastala je na temeljima istrajnosti. Preduzetništvo nije lako, a preduzetnici prolaze kroz mnoge poteškoće i ispite, ali njihovi neverovatni osnivači ne odustaju. Sajt Inc.com predstavlja vam njihove priče – 8 najinspirativnijih kompanija u 2017. godini.

1.Džek Ma (Jack Ma), Alibaba

Kada je Džek Ma osnovao svoju kompaniju, Kina nije bila ni povezana internetom, pa su mu bili potrebni meseci da ubedi jedan hotel da im je potreban sajt. Prošle godine, kompanija „Alibaba“prihodovala je od prodaje 547 milijardi dolara.

2. Erik Juan (Eric Yuan), Zoom

Juan je osam puta pokušavao da dobije američku vizu, a kada je konačno stigao u Ameriku, nije znao ni reč engleskog jezika, da ni ne pričamo o osnivanju kompanije. Pa, šta je onda radio? Programirao i kodirao. Njegova kompanija softvera „Zoom“ za video-konferencije vredi više od milijardu dolara.

3. Stef Korej i Džen Rubio (Steph Korey, Jen Rubio), Away

Ovaj duo na početku je imao ogroman problem. Planirale su lansiranje kompanije „Away“, novi brend za kofere i prtljage, ali nisu imale nijedan kofer za prodaju. Umesto da paniče, otvorile su „preorder“ narudžbine, objavile su knjigu putovanja/vodič, i sve to postavile na društvene mreže. Kampanja je postala viralna, posebno na Instagramu. Kompanija je prodala više od 100.000 kofera.

4. Dejmon Džon (Daymond John), Fubu

Osnivač i investitor počeo je da se pominje u javnosti kada je otkrio da ima rak, ove godine. Počeo je da ohrabruje i ostale preduzetnike da više brinu o svom zdravlju. „Shvatio sam da želim da me ljudi vide kako sam u akciji, kako radim uobičajene stvari, bez raka.“

5. Dawn Halfaker

Halfakerova je mislila da više nikada neće naći posao nakon što je izgubila ruku, služeći u vojsci. Osnovala je softversku kompaniju „Halfaker and Associates“ i aktivno počela da uključuje vojne veterane – invalide.

6. Tereza Taker (Therese Tucker), Blackline

Takerova je uzela svoju ušteđevinu i kao razvedeni roditelj dvoje dece lansirala svoj softverski startap. Provela je nekoliko godina pokušavajući da ubedi velike korporacije da kupe njenu tehnologiju, a danas kompanija „Blackline“ vredi preko 1.5 milijarde dolara.

7. Brin Muser (Bryn Mooser), Ryot Films

Muser je ko-osnivač kompanije „Ryot Films“, koja producira medijske formate kao što su virtualna realnost i 360-stepeni video snimke. Počeo je da razmišlja o transformativnoj tehnologiji dok je radio za Mirovne snage kao volonter, u Africi.

8. Rejčel i Endi Berliner (Rachel, Andy Berliner), Amy’s Kitchen

Kompanija „Amy’s Kitchen“ usmerila se na kvalitetnu vegetarijansku hranu. Vredna je oko 500 miliona dolara.

Bizlife.rs

(Visited 191 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments