8 najčudnijih gradova svijeta

2 sep

Ako mislite da je okruženje u kojem živite čudno, vjerovatno ćete promijeniti mišljenje kada saznate nešto više o gradovima s ove liste.

1. Supilinn (Estonija)

Ako volite jednostavnost, samoću i povrće, ovaj mali estonski grad je pravo mjesto za vas. Njegove kućice su drvene i neobičnog izgleda, a ulice nose imena po vrstama povrća.

2. Accident (SAD)

Smješten u Merilendu, ovaj gradić je prema zvaničnom popisu prije 5 godina brojio 325 duša. Najzanimljivije je to što se jedan od građanina „Accidenta“ zove „Accidental“.

3. Elista (Rusija)

Ovaj grad je poznat pod nazivom „šahovski grad“. Očigledno su arhitekte i dizajneri bili zaljubljeni u ovu igru, s obzirom na to da u gradu na svakom koraku možete da vidite šahovske table i ostale stvari vezane za ovaj misaoni sport.

4. Thames (Kina)

Iako je smješten u srcu Kine, Thames je imitacija klasičnog britanskog grada. Vidjećete englesku arhitekturu, crvene govornice, pa čak i uživati u engleskoj kuhinji… Tako da, ako želite da posjetite Englesku – idite u Kinu.

5. Fucking (Austrija)

Iako nosi ovo ime već vjekovima, globalno je postao poznat kad su u njega u Drugom svjetskom ratu ušli američki i britanski vojnici. Stanovnici su jednom pokušali da promijene ime, ali je ipak zaključeno da tako dolazilo manje turista, naročito američkih i britanskih.

6. Monowi (SAD)

Nalazi se u Nebrasci, a vjerovatno je jedini grad na svijetu u kojem živi samo jedna osoba. Riječ je o staroj gospođi, vlasnici bara i knjižare, koje otvara kada naiđu gosti.

7. Coober Pedy (Australija)

U Australiji postoji grad pod zemljom, osnovan na mjestu napuštenih rudnika. Poznat je kao opušteno i zanimljivo mjesto, naročito za vrijeme velikih ljetnjih vrućina.

8. Miyake – jima (Japan)

Stanovnicima ovog japanskog grada lokalna vlada plaća da tu žive. Grad se nalazi na aktivnom vulkanu i stanovnici su svakodnevno izloženi visokoj koncentraciji sumpora. Mnogi su zato primorani nose gas maske 24 sata dnevno.

Publicfigure.me

(Visited 295 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments