8 načina na koji nam roditelji UNIŠTAVAJU samopouzdanje (i kako to spriječiti)

26 jan

Samopouzdanje je jedan od najvećih darova koje roditelj može dati svom djetetu. Karl Pikhard (Carl Pickhardt), psiholog i autor petnaest knjiga o roditeljstvu, kaže da djete kojem nedostaje samopouzdanje neće rado isprobavati nove i izazovne stvari jer su suviše uplašeni da će razočarati druge. Ovo bi ih kasnije moglo sputavati u životu i spriječiti ih da ostvare uspješnu karijeru.

dete-mikrofon_youtubeprintscreen

„Neprijatelji samopouzdanja su obeshrabrenost i strah,“ kaže Pikhard. Dakle, vaš zadatak kao roditelja je da ohrabrujete i podržavate svoje djete dok ono pokušava da riješi teške zadatke. Predstavljamo vam još sedamnaest savjeta za odgajanje samopouzdanog djeteta.

Cijenite trud, bez obzira da li pobjeđuju ili gube

Tokom odrastanja je putovanje mnogo važnije od odredišta. Tako, da bilo da vaše djete postigne uspješni rezultat ili „kiksne“, bodrite ih na tom putu. Nikada ne bi trebalo da se srame zato što su pokušali.

Ohrabrujte vježbu kako bi stekli znanje

Ohrabrujte dete da vežba šta god da ga zanima, ali to radite tako da ne stavljate preveliki pritisak na njih.

Ako zujite poput pčele oko svog djeteta ono nikada neće razviti sposobnosti da samostalno rješava probleme. Bolje je da vam djete dobija i dvojke i trojke nego čiste petice, sve dok ono zaista uči kako da rješi problem i „uradi posao“.

Nemojte ih kritikovati

Ništa neće obeshrabriti vaše dete od kritikovanja njegovih napora. Davanje korisnih saveta i sugestija je u redu, ali im nikadda nemojte reći da rade loš posao. Ako je vaše dete uplašeno zbog neuspeha jer će te vi biti razočarani ili besni, nikada neće probati nove stvari.

Nemojte im reći kada ste zabrinuti za njih

Roditeljsku brigu djete često može protumačiti kao nevjerovanje u njegove potencijale.

Budite autoritativni, ali ne grubi i strogi

Kada su roditelji suviše strogi i zahtjevni dečije samopouzdanje se može toliko smanjiti da ono više neće moći ništa samostalno da uradi. Zavisnost od roditeljskih uputstava, suzbija hrabrost kod djeteta.

Ponudite pomoć i podršku, ali ne previše

Pružanje prevelike pomoći prerano može smanjiti detinju sposobnost da se samo snađe.

bizlife.rs

(Visited 445 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments