8 načina kako da imate bolju koncentraciju

28 mar

Primijetili ste da u nekim situacijama, kada učite, vaše misli lutaju od jedne do druge teme, spoljni događaji vam skreću pažnju, sadržaj je dosadan, težak i nije vam interesantan. Jedna od najvažnijih stvari u učenju jeste sposobnost koncentrisanja odnosno usmjeravanja mišljenja. Ono predstavlja sposobnost fokusiranja na određenu aktivnost bilo da čitate gradivo, odgovarate na ispitu, rješavate test i sl.

Poenta koncentracije u učenju je da uspijete da eliminišete sve ono što odvraća vašu pažnju u procesu učenja. Kako da postignete koncentraciju neophodnu za uspješno i efikasno učenje? Postoji nekoliko načina:

Nađite mjesto na kom ćete učiti. I ne mijenjajte ga. Nemojte mijenjati stolicu, radni stol, osvetljenje i neposredno okruženje.

Umanjite prekide. Na primjer: Izbegavajte držanje fiksnog i mobilnog telefona u blizini mjesta za učenje. Naučno je dokazano da svaki prekid rada, zahtijeva 15-20 minuta vremena za novo zagrijevanje i uspostavljanje koncentracije. Na vrata sobe u kojoj učite stavite jasan natpis da vas ne uznemiravaju.

Pridržavajte se plana učenja. Ispunite svaku planiranu aktivnost. Neispunjenje samo jedne planirane aktivnosti može promeniti čitav tok realizacije plana i može dovesti u pitanje čitav proces učenja.

Fokusirajte se na učenje. Prije početka učenja uzmite nekoliko minuta da rezimirate naučeno, da razmislite šta će vam sve biti potrebno tokom procesa učenja, da se podsjetite uspješnih strategija koje ste koristili u prethodnim učenjima.

Dajte sebi neki podsticaj. Motivišite se. Odredite nagradu koju ćete sebi priuštiti po završetku učenja (izlazak sa društvom, omiljena TV serija, film, hrana koju volite i sl).

Ako osjetite umor, nakon nekog vremena promijenite temu ili predmet koji učite. Ali i ovde morate voditi računa. Previše promjena tema može prouzrokovati malo toga urađenog i zapamćenog. Preporučuje se da u toku jednog dana ne idete na više od tri nove teme ili predmeta.

Mijenjajte stilove učenja. Promijenite metodu čitanja, tehniku motivacije za učenje. Pokušajte sa grupnim učenjem. Krierajte ispitna pitanja na koja ćete učenjem odgovarati. Posavjetujte se sa mentorom ili profesorom oko izbora najboljeg metoda učenja gradiva. Ako primijenite više različitih aktivnosti u učenju, imaćete bolje rezultate u učenju.

Napravite plan sadržaja za pauze i odmor i pridržavajte ga se. Tokom pauze radite nešto potpuno drugačije od učenja: prošetajte, osvežite se, idite na rekreaciju i sl.

Skolski.ba

(Visited 260 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments