8 koraka za uspješnije učenje

10 mar

Ugodno i stalno mjesto za učenje, detaljno razrađen raspored učenja i dobra motiviranost čitatelja, tek su neke od prednosti koje omogućuju uspješno učenje. Pročitajte više o tehnikama učenja koje će ti pomoći u ovom razdoblju pred novim valom testova i ispita!
Znamo da povratak u školske klupe i priprema za nadolazeće ispitno razdoblje izaziva glavobolje, stoga u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta i tehnika za uspješnije učenje!

Savjetizauspjesnoucenje7

1. STVORI UGODNO OKRUŽENJE
Prije svega, važno je stvoriti ugodno okruženje i atmosferu za rad. To znači da ćeš u svom kutku imati čisti stol na kojem se nalaze samo materijali potrebni za učenje, a sve ometajuće predmete ukloniti iz vidnog polja. Očisti sobu, pobrini se da imaš dovoljno svjetla, naoružaj se bojama, markerima i ostalim alatima za rad, a korisno je pored sebe imati i bočicu vode da ne prekidaš bespotrebno svoje radne aktivnosti.

Savjetizauspjesnoucenje1

2. NAPRAVI DETALJAN PLAN UČENJA
Nema uspješnog rada bez detaljno razrađenog rasporeda učenja. Pogledaj sve nadolazeće rokove u kalendaru, i pored drugih svakodnevnih obaveza pokušaj rasporediti i gradivo na kojem ćeš raditi. Prije početka dobro je napraviti detaljan pregled svih materijala i zadatka. Uvid u količinu i zahtjevnost obaveza neophodna je za kvalitetnu organizaciju i planiranje.

Savjetizauspjesnoucenje3

3. ČITANJE – PRVI KORAK KA USPJEŠNOM SAVLADAVANJU GRADIVA
Dobro razvijene vještine čitanja i tehnike rada na tekstu siguran su put prema uspješnom učenju. Čitanje je obično prvi i najvažniji korak za obradu gradiva koje se uči. „Bubanje“ činjenica dok se sve ne „upije“ sigurno nije metoda koja obećava uspjeh, a o zadovoljstvu učenja da i ne govorimo. Danas postoje razne tehnike čitanja i rada na tekstu, a u nastavku donosimo dvije koje se pokazuju kao najučinkovitije.

Tehnika čitanja SQ3R

Američki pedagog Francis Robinson razvio je 1946. godine metodu čitanja koja pomaže umu da pročitano što duže pamtimo. Kratica SQ3R označava engleske riječi Survey (pregledati), Question (pitati), Read (čitati), Recite (sažeti), Review (ponoviti).

Kako čitati prema metodi SQ3R:

-U prvom koraku (Survey) čitajte da biste stekli pregled knjige – pročitajte naslove poglavlja, potpise pod slikama i sadržaj knjige.
-U drugom koraku (Question) pokušajte pretpostaviti o čemu bi se u tekstu moglo raditi. Pritom zapisujte crtice i pitanja na koja ćete dobiti odgovor nakon čitanja. Tako aktivirate svoje predznanje i razvijate zanimanje za čitanje.
-U trećem koraku (Read) tekst pročitajte polako i temeljito. Pokušajte svjesno slijediti autorove misli i način na koji iznosi argumente (činjenice i dokaze). Poslužite se markerom u boji i označite što je potrebno istaknuti.
-U četvrtom koraku (Recite) napišite sažetak svakog odlomka, odlomak po odlomak, i što je najvažnije – napišite ga svojim riječima. Odgovorite pritom na pitanja iz drugog koraka. Korisno je da drugoj osobi (studentu, prijatelju, roditelju) objasnite odlomak po odlomak o čemu se radi u tekstu.
-U petom koraku (Review) provjerite bilješke iz četvrtog koraka i pokušajte ponoviti sadržaj cijeloga teksta. Pritom možete nacrtati i mentalnu (umnu) mapu.

Aktivno čitanje

Ako ti se metoda čitanja SQ3R čini presloženom, pokušaj s metodom aktivnoga čitanja. Za aktivno čitanje biti će ti potrebne različite olovke u boji (markeri, flomasteri, drvene bojice) kojima ćeš označavati dijelove teksta: važna mjesta u tekstu i ključne riječi podcrtaj određenom bojom.
Ako naiđeš na nejasno mjesto ili ako nedostaju neke informacije, zabilježi upitnike sa strane. Tvrdnje koje ti se čine sumnjive možeš podcrtati isprekidanom crtom, a one s kojima se slažeš označite uskličnikom.
Suprotstavljene tvrdnje (za i protiv) označi znakom plus ili minus. Informacije koje se više puta ponavljaju ili su važne prepiši na marginu. Na taj ćeš način lakše steći pregled sadržaja i jednostavnije se snaći u mnoštvu činjenica.
Ako na ovaj način čitaš sadržajno odvojen dio (odlomak teksta), napiši sažetak svakog dijela. Pritom se služi vlastitim riječima i formulacijama: ono što ste sami razradili i izrekli svojim riječima, lakše ćete upamtiti. Na kraju svoje bilješke možeš primjerice nacrtati mentalnu (umnu) mapu koja će biti pregled pročitanoga.

4. VODI BILJEŠKE
Jedna od dobrih strategija učenja je i pisanje bilježaka za vrijeme čitanja. U procesu savladavanja gradiva razrađuj strukturu gradiva tako što ćeš pisati teze i natuknice, a uz to navoditi i primjere. Kad god je moguće, koristi slike i druge vizualne prikaze za ilustraciju određenih dijelova gradiva. O svojim bilješkama možeš se konzultirati s prijateljima i kolegama koji uče isto gradivo.

Savjetizauspjesnoucenje5

5. KORISTI MENTALNE(UMNE) MAPE
Izrada umne ili mentalne mape gradiva pomoći će ti u aktivnijem uključivanju u ono što želiš naučiti. Na taj način možeš sistematizirati i vizualizirati pročitane informacije. Izrada mentalne mape uključuje sve kognitivne funkcije mozga, odnosno pokreće sve umne vještine – logičke i kreativne – koje pomoću riječi, asocijacija, slika, brojeva, boja, ritma, logike i drugoga omogućuju djelotvoran i brz način učenja, sistematiziranje velike količine informacija, smišljanje novih ideja za planiranje, organiziranje i postavljanje ciljeva te za rješavanje poslovnih problema. Na ovaj način možeš razviti svoj stil učenja koji se odnosi na vizualno percipiranje informacija, što donosi više razumijevanja i više uvida u ono čemu služe informacije koje trebaš zapamtiti.

Savjetizauspjesnoucenje4

6. UPOTRIJEBI TEHNOLOGIJU I DRUGE ALATE
Ovisno o sadržaju gradiva, za efikasno učenje možeš koristiti i različite tehnologije. Multimedijalne tehnologije mogu se uspješno koristiti za prikupljanje i organiziranje informacija iz više izvora. Tako primjerice postoje programi za izradu mentalnih mapa, računarske simulacije, programi za sistematiziranje podataka, računanje i slično. Oni ti mogu pomoći u prepoznavanju složenih slika ili sustava, ili pak u simuliranju situacija i odnosa iz stvarnog svijeta.

Savjetizauspjesnoucenje6

7. PRIPREMI ISPITNA PITANJA
Tijekom učenja i ponavljanja gradiva pokušaj pretpostaviti koja pitanja bi mogla proizići iz pročitanog. Na ta napravljena pitanja uvježbavaj pismeno i usmeno odgovaranje. Korisno je da pokušaš razmisliti o nastavniku tog predmeta da prizoveš atmosferu i situacije sa prethodnih testova/ispita radi procjene buduće ispitne situacije.

8. UČI U PARU
Prijatelj iz klupe ili kolega s predavanja mogu ti biti odlični partneri u učenju. Važno je da to bude osoba koja je motivirana za rad, a ne koja će te odvlačiti od izvršavanja obaveza. Zajedno možete prolaziti čitav proces od čitanja, izrade bilježaka i li mentalnih mapa, ili pak dogovorite zajedničko ponavljanje i usmjeravanje nakon što ste oboje samostalno radili na gradivu. Možete si međusobno prepričavati sadržaj i postavljati pitanja kako biste simulirali testnu situaciju koja vas čeka.

Nadamo se da smo ti olakšali početak novog polugodišta ili ispitnih rokova, SRETNO! 🙂

Savjetizauspjesnoucenje8

Portalzamlade.info

(Visited 460 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments