7 savjeta za lakše učenje

15 apr

Donosimo ti nekoliko savjeta za učenje koje možeš primijeniti odmah i olakšati si muke!

Ako pripremaš neki bitan test ili usmeno odgovaranje, a ne znaš od kuda početi, poslušaj ove savjete i sigurni smo da ćemo ti olakšati tu muku zvanu učenje.

1. Markerom podcrtaj ono što je bitno.

Naravno, to ne znači da pola knjige moraš podcrtati već doista samo najbitnije. Na primjer, neka ti ružičasti marker bude za definicije, zeleni za podjele, a žuti za neke bitne nazive.

2. Napravi u glavi mentalne mape.

Mentalnim mapama pomoći ćeš sam sebi ukoliko ti mozak “zašteka”. Ako se sjetiš da si to pročitao/la na toj i toj strani, te da je taj pojam bio podvučen zelenom bojom, možda se sjetiš odgovora.

3. Vodi bilješke.

Ukoliko ti je neko gradivo posebno zahtjevno, naš savjet ti je da ga probaš sam/a objasniti pomoću vlastitih bilješki. One će ti pomoći da svladaš taj dio gradiva brzo i jednostavno.

4. Izradi “Flip-flop” kartice.

Ovo je super ako moraš naučiti puno pojmova, ali i također idealno za učenje s ekipom. Izreži papir na jednake dijelove, na jednu stranu napiši pojam, a na drugu definiciju. Možeš i sam/a izvlačiti kartice i ispitivati se pojmove.

5. Čitaj s razumijevanjem. Štrebetanje i čitanje nečeg što ne razumiješ nema nikakvog smisla, jer nećeš ništa zapamtiti. Ako ne razumiješ neku riječ ili rečenicu pitaj roditelje, prijatelje ili potraži u enciklopediji.

6. Napravi plan učenja.

Dovoljno je da odrediš što ćeš koji dan proći. Počni s čitanjem, zatim pokušaj sam/a sebi ispričati što si zapamtio, a ono što nisi nauči.

7. Motiviraj se!

Najbitnije je da imaš volje i želje za učenjem. Ok, da nitko nije super entuzijastičan kada mora ići učiti, no gunđanje i protestiranje ti sigurno neće pomoći u tome. Uostalom koliko je jednostavnije dobiti pozitivnu ocjenu iz prvog pokušaja? Puno.

joomboos.24sata.hr

(Visited 70 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments