6 koraka kako da prevaziđete negativne emocije

14 jun

Jesu li vas ikad preplavili ljutnja, strah, tuga ili nezadovoljstvo u tolikoj mjeri da ste izgubili kontrolu nad sobom i djelovali na način zbog kojeg ste poslije zažalili? Ako vam se to događa često, upamtite korake koji će vam pomoći da ponovno uspostavite kontrolu.

1. korak: Prestanite se identificirati s osjećajem
Ugravirajte si u um da što god vam se događa, nema učinka na vaše pravo ja – vi upravljate sobom, a ne događaji. Što god činili, vaša je odgovornost i imate moć mijenjanja emocionalnog stanja.

2. korak: Odmah promijenite tjelesnu kemiju  
Ako vas napadne ljutnja, odmah se istuširajte hladnom vodom i popijte nekoliko čaša hladne vode, a nakon toga žvačite sjemenke zelenog kardamoma. Ništa ne jedite dok vas ljutnja ne prođe. U slučaju straha (tjeskobe) žvačite nekoliko komadića đumbira i popijte limunadu, a u slučaju tuge žvačite nekoliko listova piskavice i šafrana. Ako ste depresivni, pojedite cijeli svježi đumbir i popijte svježi voćni sok.

3. korak: Smirite se
Opustite se na vama omiljen način. Naučite osnovne jogijske tehnike disanja (duboko i naizmjenično disanje te kapalabhati) i svakodnevno ih vježbajte. U hitnim slučajevima nekoliko minuta duboko dišite pa prijeđite na naizmjenično disanje koje će uravnotežiti djelovanje dviju polutki mozga – emocionalnu i racionalnu.

4. korak: Mislite na poželjne suparničke osjećaje
Najbolji načini mijenjanja neugodnih osjećaja u ugodne je provođenje vremena s dragim osobama, uživanje u prirodnim ljepotama i umjetnosti. Suzdržite se od objašnjavanja problema drugima dok se opet ne budete osjećali potpuno sretnima. Osjećajte se voljenima i volite. Budite ljubazni prema svemu što vidite i svakomu koga susretnete. U slučaju straha ili tjeskobe, hrabrost možete ojačati i fizičkim aktivnostima (joga, borilačke vještine, različiti sportovi).

5. korak: Analizirajte problem
U ovom je koraku nepoželjna rasa već gotovo nestala pa je pravi trenutak da analizirate vezanosti utkane u temelje problematičnog osjećaja. Ljutnje ćete se, na primjer, riješiti tako da analizirate neispunjeno očekivanje koje ju je izazvalo i kažete si da ćete to jednostavno prestati očekivati. Strah ćete pobijediti tako da prepoznate ono s čim se identificirate (npr. materijalni status, karijera…) i što se bojite izgubiti. Kažite si da vas kao osobu ne može odrediti samo ta jedna stvar te da možete živjeti i bez toga. Vidjet ćete kako će nakon toga i strah nestati. U slučaju nezadovoljstva nemojte ništa analizirati, jednostavno pokušajte zaboraviti na ono što vas je dovelo u to stanje.

6. korak: Vježbajte kontrolu
Nakon što ste se umirili uz pomoć gore navedenih koraka, redovito vježbajte kontrolu nad određenim osjećajem koji vas izbacuje iz takta uz pomoć posta opisanog u uvodnom tekstu.

Izvor: sensa.hr

(Visited 181 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments