5 tipova odmora za kreativce

17 jul

Kako da se oni koji se bave kreativnim radom odmore ali i dobiju još inspiracije i ideja za nove radne pobede?

Meditacija

Stres je neprijatelj kreativnosti. Najbolji radovi gnezde se u dokolici, kada je um miran. Kvaliteti kao što su oštar fokus, smirenost, britak um i uvid u svoje unutrašnje biće, važne su za kreativni proces. Ali, miran um nije takav slučajno, to stanje postiže se vežbom, na tome se radi. Od svih kreativnih oblika odmora, meditacija je jedna od retkih koja dobrobiti donosi odmah. Postoji mnogo tehnika pomoću kojih možete meditirati, a osnova je veoma jednostavna: izdvojite oko 10 minuta i mislite na disanje. Pustite misli da vam prolaze kroz glavu, nemojte se zadržavati na njima. Uskoro ćete prestati da razmišljate, i um će vam se razbistrititi. Kao što povremeno morate da restartujete računar, tako s vremena na vreme treba da meditirate, ili jednostavno osluškujete sebe i svoje potrebe.

Hobi

Kreativci i kada se odmaraju mogu da budu kreativni. Nekad je zadubljivanje u nešto poptuno drugačije od vašeg posla pravo osveženje. Možete dozvoliti sebi da se igrate, da ne brinete da li ćete biti dobri u tome, već samo da uživate dok to radite. To može da bude pisanje, crtanje, farbanje, uzgajanje biljki, i sl.
Postoje neka načelna pravila za te „projekte sa strane“ odnosno hobije – ne (moraju da) donose profit, nema roka, nema pritiska, eksperimentišete, probate nove stvari…

Šetnja

Za neke, od momenta kada noge počnu da se kreću, misli krenu da teku. Zato se neki šetaju dok vode važne razgovore telefonom. Naše telo se kreće, naš um se opušta, ideje teku. Zato, kada nemate inspiraciju, i osećate da ste „zaglavljeni“ – prošetajte se. Dajte svom umu pauzu, a telu dovoljnu dozu kretanja, to može biti radnja koja će vas najviše odmoriti.

Spavanje

Sve je rasprostranjenije mišljenje da kreativci noću malo ili nimalo ne spavaju. Ali, nespavanje i nedostatak sna dovode do manjka kreativnih ideja i inspiracije.
Tom Staford je za „BBC Future“ o snovima rekao sledeće: „Ti bizarni monolozi dobijaju svoj interesantan aspekt u svetu snova: vidimo povezanost među stvarima i idejama koju ranije nismo primećivali… Kada pogledate malo bolje, tako funkcioniše i svet kreativnih dok rade – povezuju ideje i koncepte na sasvim nov način koji ima smisla, a koji nikome ranije nije pao na pamet.“

Pravi odmor

Ponekad vam nije potrebno samo osveženje ili kratki predah, već pravi pravcati odmor, odsustvo, putovanje, izmeštanje. Trebalo bi da odete na neki vremenski period, i da ne razmišljate o poslu i obavezama. Ako se osećate da ste na ivici da sagorite na poslu, onda vam je, bez razmišljanja, potreban ovaj duži odmor.

Bizlife.rs

(Visited 96 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments