5 stvari koje treba da znate kada je riječ o finansijama

31 maj

Mnogi možda ne sanjaju o tome da jednom postanu milijarderi, ali bezbrižnu financijsku budućnost priželjkuje si sigurno svatko od vas.

U školi će vas naučiti čitati, pisati i računati, ali o financijskoj pismenosti nema ni riječi. A upravo je ona potrebna da bi bezbrižna financijska budućnost bila i ostvariva.

Ako se i sami svaki mjesec borite kako da rasporedite novac, a da ga uistinu ostane na kraju mjeseca, onda je ovaj tekst upravo za vas! I ne samo to! Naučit ćete što je potrebno poduzeti da bi počeli suvereno vladati svojom financijskom situacijom, kako iz mjeseca u mjesec sve više uštedjeti, i što na kraju uraditi s novcem koji ste uštedjeli.

Na kraju teksta ću vas uputiti na knjige i korisne blogove koji će vam pomoći da svoje znanje još više proširite.

Za početak, ovih 5 stvari svakako morate naučiti o financijama.

1. Zašto je potrebno voditi kućni budžet i kako početi?

Da vas netko probudi u ponoć i pita koliko novca trenutno imate na računu, ili koliki su vam mjesečni izdaci, biste li mu mogli odgovoriti? Znate li koliko novca mjesečno potrošite za hranu ili odjeću? Za režije? Kolika vam je stopa uštede?

Iskreno, i sama sam se prije par godina isprepadala kad su me to pitali. A sasvim je logično da znamo koliki su nam mjesečni prihodi i rashodi, zar ne? Jer kako ćemo inače znati imamo li dovoljno novca da si priuštimo novi bicikl, baš taj mjesec obnovimo garderobu ili uplatimo skuplje ljetovanje?!

Vođenje kućnog budžeta ispočetka zahtjeva malo discipline, ali vjerujte mi na riječ, ubrzo to postaje rutina. Osim toga, toliko je besplatnih aplikacija koje vođenje budžeta i olakšavaju i čine zanimljivim. Jednu vam svakako moram preporučiti. Mint je poznata i uistinu dobra web aplikacija, vaš menadžer za novac koji će vam vođenje financija i te kako olakšati.

Neka zato prvi korak ka ostvarenju bezbrižne financijske budućnosti bude odluka da na kraju svakog mjeseca na papir (ili u aplikaciju) unesete sve svoje stalne i promjenjive izdatke i primanja. Već kroz koji mjesec dobit ćete detaljan uvid na što to trošite previše novca, postoje li mogućnosti za optimiranjem troškova i ono najvažnije, gdje su prilike za uštedom. Mnoge aplikacije nude i grafičke prikaze vaših trenutnih financijskih navika. Vjerujte mi, predivan je osjećaj kada budete pratili kako se iz mjeseca u mjesec crveno polje sa izdacima smanjuje, a zeleno povećava. Zašto? Jer znate da ste za to zaslužni samo vi i vaša hrabra odluka o promjeni financijskih navika.

2. Kako započeti štedjeti čak i kad smo uvjereni da je to nemoguće?

Neosnovano je pregovaranje da je u današnje vrijeme nemoguće uštedjeti i novčić. Sjetite se svojih djedova i baka, poslijeratne generacije koja je sa gotovo ništa postigla jako puno. A nisu ni krali ni zarađivalii na nepošten način.

Mnogi pod pojmom štednje podrazumijevaju da se mjesečno na stranu stavi par stotina ili tisuća novčića (eura, dinara, dolara, kako vam volja). I baš iz tog razloga ni ne započinju štedjeti, jer tih par stotina ili tisuća nikada nemaju viška. Ako ste i sami uvjereni u taj mit, krajnje je vrijeme da promijenite uvjerenje i shvatite ovo: štednja je i ako svaki mjesec sačuvate samo par novčića, a onda budete uporni i nastavite štedjeti iz mjeseca u mjesec.

Pitate se kako štedjeti ako nemate od kuda? Uvjeravam vas, par mjeseci nakon početka detaljnog praćenja kućnog budžeta, sigurno ćete pronaći mogućnost da promijenite neku svoju naviku, i novac umjesto da potrošite, stavite na stranu. Postavite si za cilj da ćete jedan mali postotak svojih mjesečnih primanja uštedjeti. Jeste li čuli za izraz da “najprije platite sebe”? Počnite primjenjivati baš to. Prije nego platite frizera, automehaničara, pekara, platite najprije sebe, i to tako što ćete na početku mjeseca jedan mali postotak staviti odmah na stranu.

Upamtite ovo: Bogati nećete postati od onoga što zaradite, već od onoga što uštedite.

Stvorite zato plan i odredite koji cilj štednje imate. Želite li štedjeti da bi u budućnosti u gotovini mogli kupiti nešto, ili želite uštedjeti novac da bi imali mirniju budućnost? Oba cilja su opravdana, i ispunite li ih, nagraditi ćete sami sebe.

3. Nemojte nikada živjeti preko svojih mogućnosti

Povećanje minusa na računu za mnoge je odavno postao sport koji u početku proizvodi adrenalin, a kasnije nesnosne glavobolje, nesanicu, i vodi ka ekstremnim slučajevima – raspadu brakova i obitelji te raznim psihičkim oboljenjima. I sve to zbog (najčešće) banalnog razloga – jer želimo živjeti preko svojih mogućnosti, i to pomoću kredita.

Neki dan čitam na jednoj društvenoj mreži objavu poznanice koja je tek počela raditi, ugovor ima na ograničeno vrijeme, ali stvara velike planove o kupovini kuće. Na kredit, razumije se, jer ušteđevine nema. Za tren joj se pridružila grupa istomišljenika, podržavali su jedni druge u naumu, ohrabrivali, savjetovali gdje je najbolje uzeti kredit, gdje tražiti nekretnine. Nitko od prisutnih nije se ni jednom zapitao kakve su uistinu financijske mogućnosti za kupovinu.

Ovako nekako ide scenarij koji sve češće možemo doživjeti u našoj okolini: čim dobijem posao, normalno je da kupim automobil (na kredit, jer ušteđevine nemam). Očekujem li dijete, normalno je da kupim (ili izgradim) veliku nekretninu (opet na kredit, jer ušteđevine nemam). Novu nekretninu valja opremiti najboljim namještajem, skupom kuhinjom (opet na kredit, razumije se). Taman dok to sve riješim s bankom, već je na redu kupovina novog automobila (na kredit, nema sumnje), jer se obitelj povećava, a i vrijeme je da pokažem rodbini i prijateljima da mi u životu stvarno dobro ide.

Začarani krug se sve više zatvara, a mi se osjećamo poput hrčka u kavezu, koji ništa više ne radi nego po cijele dane okreće kotač. Kavez koji je ispočetka bio običan, s vremenom postaje srebrni, pa zlatni, namješten najljepšim namještajem, a za nas to samo znači da moramo još više raditi da bi otplatili sve postojeće kredite.

Ako vidite da ste na putu da i sami počnete živjeti sličan scenarij, samo je na vama da kažete stop! Vi ste ti koji odlučujete želite li živjeti u skladu sa svojim mogućnostima i u miru, ili preko mogućnosti i u vječitom strahu što će biti ne budete li mogli otplaćivati kredite. Svi vi koji ste se do sada već zadužili kreditima – neka vam cilj bude da stare kredite što prije otplatite, i nove nikada više ne uzimate.

4. Novac u čarapi ne donosi vam nikakvu vrijednost

Ako ste odlučili početi provoditi gore navedene savjete, onda ćete prije ili kasnije primijetiti da se sa strane sakupila određena svota novca. Ako ste štednju provodili s ciljem da si priuštite nešto, sada je vrijeme da si to i kupite. Ako ste pak štedjeli s ciljem da vam u budućnosti bude lakše, vrijeme je da odlučite što ćete napraviti s novcem. Jer ostaviti ga da stoji u čarapi ili ispod jastuka, najnesretnije je rješenje. Osim što može biti ukraden, svaki dan zbog inflacije vaš novac gubi na vrijednosti.

Druga je mogućnost da ga stavite na štednu knjižicu. No sa trenutno jako niskim kamatama na štednju, ni ovaj izbor nije najsretniji. Inflacija je trenutno viša nego što su kamate koje vam banka nudi, i s vremenom vaš će novac i u banci izgubiti na vrijednosti.

Trenutno najpovoljnije rješenje zove se ulaganje novca, no da vas odmah i upozorim – odlučite li se na ulaganje ušteđevine, nemojte to činiti “na slijepo”, ili na sreću. Ulaganje nije kockanje. Na kraju teksta pronaći ćete nekoliko knjiga koje će vas uvesti u osnove ulaganja, upoznati sa važnim pojmovima, upozoriti na to kako se ne ulaže. Nikako, ali nikako nemojte početi ulagati bez da najprije naučite kako se to radi. Sigurno niste sjeli u automobil i počeli voziti prije nego ste naučili kako se to radi, jel da? E pa isto je i sa ulaganjem. Ako želite sačuvati svoj novac i povećati ga, naučite najprije kako se to na siguran način radi.

5. Teme o financijama nisu rezervirane samo za bogate

Kada ovo zlatno pravilo prihvatite kao nepobitnu činjenicu, onda ćete početi i drugačije gledati na novac. Jer on uistinu nije rezerviran samo za bogate. Zašto ga onda oni imaju, a sirotinja nema, pitate se? Evo i odgovora! Bogataši su samo pokazali više strpljenja, učili, imali drugačije financijske navike, živjeli drugačije od većine i obogatili se s vremenom. I da se odmah razumijemo – ovdje je riječ o ljudima koji su svoje bogatstvo stvorili sami, bez pomoći bogatih rođaka, bogatom ženidbom i na pošten način. Jer, novac koji ne zaradimo sami, ne znamo niti cijeniti. Nema većeg dokaza za to nego što su dobitnici na lotu. Već nakon par godina, oni ne samo da nemaju više ni novčića na računu, nego su nagomilali i dugova koje će morati doživotno vraćati. Što je sa “zvijezdama” koje su preko noći postale slavne i bogate? Rijetki su oni koji sa svojim novcem počnu racionalno upravljati. Prije će se okititi statusnim simbolima, pokupovati vile, mlažnjake, otoke, i na kraju proglasiti bankrot. Isto je i sa bogatim nasljednicima.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Warren Buffett, živi u kući koju je kupio sredinom 50-tih godina, vozi skroman auto, omiljeni hobi mu je igra bridge, nakon smrti najveći dio bogatstva ostaviti će dobrotvornim ustanovama.

Sjećate li se Steve Jobs? Odjeven uvijek u istu odjeću, živio je skromno, a bio jako bogat.
To su samo neki od primjera kojima vas pokušavam uvjeriti da mnogi od nas svoj teško zarađen novac rasipaju na skupe automobile i nekretnine, odjeću, putovanja, a na kraju su nesretni jer ništa od toga oni zapravo ne posjeduju – svemu tome vlasnik je banka koja im je posudila novac.

Danas je lakše nego ikada naučiti o tome kako zaraditi novac, zadržati ga i učiniti da raste sam od sebe. Internet nije dostupan samo bogatašima da biste koristili izgovor kako oni imaju privilegiju da to sve nauče, a vi nemate. Kada se uhvatite u toj misli, prisjetite se izreke:

Tko želi, pronalazi načine; tko ne želi, pronalazi izgovore.

Gdje učiti o financijama?

Obećala sam vam u uvodu da ću napisati gdje o temama iz financija naučiti još više.

Blog MrMoneyMustacha bio je nama bio vjetar u leđa i uvijek ga rado preporučam dalje. U njemu američki bloger (koji je sa 30 godina postao financijski neovisan) piše o svom putu, načinu života, o osjećaju kada više ne moraš ići raditi, a svaki mjesec na račun stigne novac iz pasivnih primanja i sl.

Osim toga, utipkate li u tražilicu “best finance blogs” pronaći ćete puno izvrsnih, korisnih blogova o financijama.

Knjiga koju bi svakako na početku trebali pročitati zove se “Rich dad, poor dad” Roberta Kiyosakija. Autor piše o načinu razmišljanja koji o novcu imaju bogati u odnosu na siromašne. Sjetite se, oni su postali bogati baš zato jer o novcu drugačije razmišljaju i s njime postupaju nego to čine siromašni.

Postoji niz knjiga “za dummies”, koje su sve samo ne knjige za budale, vjerujte mi. U njima se na jednostavan i zanimljiv način čitateljima približuje teme o financijama. Preporučam zato da potražite “Personal finance for dummies” i slične priručnike o financijama za početnike.

Ako želite učiti o investiranju, pročitajte za početak “Investiranje I i II” Leona Richardsona, “The little book of common sense investing” autora John Bogle, “Inteligentni investitor” B. Graham, “Vodič u investiranje” R. Kiyosaki.

www.jovanamiljanovic.com 

(Visited 221 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments