5 stvari koje su bitnije od diplome

7 apr

Urednica CNN Money-a, Christine Romans, sastavila je tekst u kojem ukazuje na pet stvari bitnijih od diplome sa elitnih i skupih američkih univerziteta (Harward, Yale i sl.). Tih pet stvari su sljedeće:

1. Angažman – Da šef osoblja Google-a, Laszlo Bock, nije veliki ljubitelj crno-bijelih biografija, već je dugo poznato. On je za Christinu opet napomenuo: “Ljudi sa državnih univerziteta su jednako dobri, ako ne i bolji, od onih sa elitnih univerziteta.” Oni su se više i borili.

Google-ove analize su pokazale da su dobre ocjene samo u prvim godinama od prednosti. “Prosjek ne odlučuje o tome da li ćete dugoročno činiti dobar posao.”

2. Dobre ocjene? Ne nužno. – Nadovezujući se na riječi gospodina Bocka, Christina u nastavku citira suosnivača Home Depot-a (lanac radnji za domaćinstvo): “Svijetom upravljaju  srednjerazredni đaci (“C students”).

3. Hrabrost i odlučnost – Šefica američke centralne banke, Janet Yellen, prošle godine je pred apsolventima rekla sljedeće: “Mit je da uspjeh ovisi uglavnom od nečije nadarenosti.” Po njoj je strast mnogo bitnija od nadarenosti, te da firme uglavnom strastvene ljude traže.

4. Ličnost – Da je ličnost bitna kaže osoba od koje se to ne bi ni očekivalo: Stephan Schwarzman, CEO firme Blackstone smatra da je ljubazno osoblje bitnije od MBA-a (Master of Business Administration).

5. Timski rad – U jednoj većoj studiji koju je sprovela agentura “Express Employment Professionals” u kojoj su poslodavci upitani o osam najbitnijih kvalifikacija uposlenika, obrazovanje je bilo na posljednjem mjestu. Zaključak je da i najbolje obrazovanje ne može zamijeniti spremnost na timski rad.

STUDIRAJeu
(Visited 515 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments