5 stvari koje izgledaju sebično – ali uopšte nisu

2 nov

Ljubav prema samom sebi je vrlo bitna kao i prema osobi koja vam znači, međutim često se dovodi u pitanje da li vođeni ovom logikom postajemo sebični ili dobijamo takav izgled? Dobre vijesti su da je ovo osjećanje sasvim normalno, ali i da ne moramo da brinemo o tome – jer uopšte niste sebični.

Bar, prema najnovim studijama. Ponekad nam je potrebno vrijeme za nas, da se odmorimo od svih i da se posvetimo ličnim problemima, relaksaciji i hobijima koje volimo da radimo sa vremena na vrijeme, a na koje zaboravljamo jer se konstantno brinemo o drugima i njihovom mišljenju. Ako i vas preplavljuju osjećanja da ste sebični kada odbijete nekog ili se na primjer ne izvinite (jer nije vaša greška), pročitajte tekst u nastavku koji će vam pomoći da riješite ovaj mali problemčić koji vam stvara nelagodu.

Kada kažete ne – ili otkažete planove U savršenom svijetu imate super moć – mogučnost da sve osobe i stvari smanjite i ubacite u samo nekoliko sati vašeg dana. Međutim, pošto je nekad to neizvodljivo, često se nalazimo u situaciji da sami sebe kažnjavamo kada kažemo “ne”. Prema jednoj studiji sa Oksford Univerziteta, kada počnete da govorite “ne”, počećete da postižete svoje ciljeve brže i jednostavnije. Njihova preporuka je da počnete da govorite “ne mogu” umjesto “neću”.

Kada odbijete poziv i preusmjerite na govornu poštu Nije da ne volite vašu sestru, ali nekad ne možete da pričate jer ste preumorni ili imate previše posla. Studije otkrivaju da su osobe koje su “zalijepljene” za telefon manje sretne nego one koje mogu da ignorišu poruke i pozive.

Kada preskočite izvinjenje Zanimljiva činjenica je da se žene mnogo više izvinjavaju nego muškarci. Uglavnom se to dešava kada želimo da održimo mir u toku razgovora, ispunimo tišinu između nas i sagovornika, ali i jer smatramo da smo nešto pogrešno uradili. Dok zaista ne uradite nešto pogrešno – nema potrebe za izvinjavanjem.

Neodgovaranje na mejlove u istoj sekundi Posljednja istraživanja su dokazala da namjerno ignorisanje mejlova može pomoći u smanjenju tenzije i generalnog stresa tokom čitavog dana. Naravno, na sve mejlove treba odgovoriti, ali ako smatrate da ne morate odmah – zašto da žurite?

Kada vam je prioritet topla kupka Ukoliko volite da se s vremena na vrijeme opustite u toploj kupci, zašto da to ne uradite? Ne morate se osjećate krivim ako želite da udovoljite sebi i riješite se stresa koji se svakodnevno gomila. Uživajte u svom vremenu i ne razmišljajte ni o čemu tih 15-20 minuta!

tuzlanski.ba

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments