5 rečenica koje ne biste smjeli izgovoriti na razgovoru za posao

18 nov

Nakon što ste aplicirali za novo radno mjesto i napravili sve predradnje koje se podrazumijevaju prije odlaska na sastanak (proguglali sve dostupne informacije o vašoj mogućoj budućoj firmi i šefu, poslali CV, napisali kratke crtice o tome o čemu ćete razgovarati u četiri oka i spremili to kao podsjetnik te odabrali odjevnu kombinaciju za veliki dan), konačno je došao i taj trenutak kada morate sjesti pred osobu koja će utjecati na vašu budućnost.

Kako ne biste sabotirali sami sebe, dobro pazite na to što ćete reći, ali i još i više što nećete jer o tome hoćete li ili nećete dobiti posao najčešće presuđuju nijanse, a ove rečenice mogu biti kobne.

1. „Moram li čekati da prođe prvih šest mjeseci ili na godišnji odmor mogu i prije toga?“. Kao prvo, ovo je preliminarni sastanak na kojem se tek upoznajete i nakon vas će vjerojatno doći još nemali broj drugih ljudi na razgovor što znači da ne smijete ulaziti u dubioze i detalje, osobito ovakvog tipa. Sagovornik s druge strane stola vas tek procjenjuje, a ako već nakon desetak minuta počnete zanovijetati i izigravati facu on može samo pretpostaviti što bi se dogodilo kada zaista počnete raditi puno radno vrijeme pod ugovorom. Također, osoba koja razmišlja o godišnjem odmoru i prije nego što je počela raditi šalje vrlo lošu poruku o svojim radnim navikama i poslovnoj etici.

2. „Nema problema, može i tako, kako god vi kažete, meni je svejedno, važno mi je samo da dobijem bilo kakav posao“. Ovo je drugi ekstrem kojim šaljete nekoliko loših signala odjednom. Kao prvo, pokazujete manjak samopouzdanja i samopoštovanja, a takvoj osobi niti jedan ozbiljan poslodavac neće prepustiti dio odgovornosti jer to znači da će isti stav zauzeti i prilikom razgovora s klijentima. Iako većini ‘glavešina’ donekle imponira kada im se podilazi i laska, i to mora imati mjeru jer će vas inače iskorištavati i neće vas nimalo poštovati (svaki pametan šef u konačnici ipak puno više cijeni osobe koje im se u pravom trenutku hrabro suprotstavljaju, dosljedni su i imaju vlastite principe). Posljednjom rečenicom također između redaka poručujete da ćete ovaj posao ostaviti čim vam se pruži imalo povoljnija poslovna prilika.

3. „Nadam se da je kod vas ipak malo bolja situacija nego u mojoj bivšoj firmi gdje je bilo grozno“. Poslovni kodeks podrazumijeva i čuvanje poslovnih tajni, a ono što se prešutno podrazumijeva je da nećete ‘prljavi veš’ razvlačiti okolo jednom kada napustite radnu sredinu. Neke stvari moraju ostati neizgovorene, a ako čovjeku kojeg vidite prvi put u životu odmah istresate sočne pikanterije vezane za vaš bivši posao, prošlog šefa, nekadašnje kolege i ostale stvari iz poslovnog miljea, on ne vidi razlog zašto to isto ne biste radili i njemu iza leđa čim zatvorite vrata na izlasku. Također, diskrecija, uzajamno poštovanje, mudrost i pametne komunikacijske vještine su neke od najtraženijih odlika na berzi rada, a ovakvim istupom pokazujete da ne posjedujete ništa od navedenog.

4. „Ne, nemam nikakvih pitanja za vas“. Mnogi misle kako će ovakvim stavom ostaviti dojam praktične osobe koja brzo sve povezuje i ne gnjavi s neprestanim dodatnim pitanjima i potpitanjima jer to zna biti iznimno iritantno, ali istina je sasvim drugačija. Vaš sagovornik očekuje vrlo konkretna pitanja jer time pokazujete da ste ovaj razgovor shvatili vrlo ozbiljno i dobro se pripremili, a upravo ona mu mogu najbolje pokazati kako vi zapravo funkcionirate u poslovnom modusu, u kojem smjeru idu vaša razmišljanja, jeste li kreativni i da ste spremni preuzeti i pokazati inicijativu. Drugim riječima, postavljanje (pravih) pitanja može biti ključno za vaš novi posao i zapravo ona prijelomna tačka u razgovoru tokom koje poslodavac, čak i nesvjesno, donosi odluku o tome hoće li vam pružiti priliku ili ne.

5. „Nakon ovoga idem na još nekoliko razgovora za posao“. Čak i ako je to istina (a u većini slučajeva jest, a to zna i vaš sagovornik jer stvari jednostavno tako funkcioniraju), ovu rečenicu nikada nemojte izgovarati na glas kako biste ostavili dojam da ste ‘tražena roba u gradu’ čak i ako je to tačno. Tokom razgovora budite i ostanite fokusirani samo na ovaj posao i pokažite da vam je zaista stalo da ga dobijete jer je baš to ono čime biste se htjeli baviti u životu. Konkurencija za svako radno mjesto je ogromna i na jednu poziciju uglavnom pretendira više desetaka potencijalnih kandidata, pa svaki poslodavac jednostavno mora naći način na koji će napraviti što bržu i veću selekciju, a nakon što izgovorite ovakvu rečenicu, neće morati previše razmišljati o tome jeste li vi jedna od onih koja ne ide u idući krug pregovora.

Grazia.hr

(Visited 522 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments