5 pravila ponašanja u uredu: Olakšajte komunikaciju s radnim kolegama

3 jan

Postoji nekoliko jednostavnih pravila ponašanja u uredu s kojima smo se upoznali prvi dan na radnom mjestu no, kada s radnim kolegama provodite osam sati dnevno u ograničenom prostoru, surađujete na projektima u kojima je timski rad itekako važna komponenta, svakodnevno morate raditi na jačanju vaših odnosa i poboljšanju radne atmosfere. Ovih pet koraka pomoći će vam upravo u tome.

1.Nemojte sudjelovati u tračanju
Bez obzira gdje radite, uvijek će biti raznih (istinitih i neistinitih) komentara koji će kružiti među zaposlenicima. Vjerojatno ćete i vi nekada biti predmet istih. Najbolja stvar koju tada možete napraviti jeste da ih ignorirate – nemojte ih komentirati, širiti dalje. Na kraju dana osjećat ćete se kao pravi profesionalac.

2. Ponudite pomoć kad god to možete

Ponekada čak i upit ‘Jesi li ok’ itekako može pomoći na radnom mjestu. Pomoć oko pripreme govora, projekta ili jednostavno nošenje teških kutija – više je načina kako možete pomoći radnim kolegama. Svatko će prepoznati vašu gestu, a pitanje je vremena kada će i vama zatrebati pomoć oko zadatka na kojem upravo radite.

3. Uvijek budite koncentrirani na ono što radite

Ukoliko razgovarate s kolegama, ostavite telefon. Ukoliko radite na kompjuteru, zamolite kolege da navrate kasnije, kako biste im se u potpunosti posvetili. Nemojte blijedo gledati u vaše sugovornike i samo klimati glavom jer vrlo brzo postaje sasvim očito da niste fokusirani na razgovor.

4. Budite promjena koju želite vidjeti

Budite proaktivni, inspirativni, motivirajući. Posebice u vašem timu. Pohvalite kolege nakon uspješno odrađenog projekta.

5. Uvijek budite ljubazni prema novim radnim kolegama

Čak i ako nisu u vašem timu, upoznajte se s novim radnim kolegama – pozovite ih na zajednički ručak ili kavu. Pitanje je vremena kada će se vaši poslovi međusobno isprepletati, zbog čega je iznimno važno da na vrijeme uspostavite kontakt i izbjegnete neugodne situacije kasnije.

Manager.ba

(Visited 201 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments