5 najčešćih studentskih izgovora u vezi učenja i strategija kako ih se riješiti

12 jun

Osim odlazaka u menzu, izvršavanja akademskih obaveza i odlaska na predavanje, studentski život je pun i izgovora. Kakvih? Doslovno svakakvih, ali najčešći su oni koji imaju veze s učenjem, odnosno, odgađanjem učenja.

“Pfff ovaj ispit neću proći ni da učim” jedan je od izgovora koje smo rado izgovarali tijekom studija i koje i dalje rado izgovaraju studenti. Izlike za ne učenje je lako naći, ali jeste li znali da ih se možete i riješiti pa konačno krenuti s učenjem “kak’ spada”?

Moguće je, a portal Studomat.ba sastavio je listu najčešćih studentskih izgovora u vezi učenja i načine kako ih maknuti sa strane i konačno sjesti za knjigu:

1. Nemam inspiraciju za učenje
Ako budete čekali da se pojavi inspiracija za učenje, vjerojatno je nećete ni dočekati. Ne možete čekati da se poklope sve kockice – da budete vedri, raspoloženi, nadahnuti… Odlika pravih profesionalaca jest da uče i rade i kada su loše volje, piše Studomat.ba.

Što da radite kada nemate inspiracije?

Jednostavno počnite učiti bez nje. Kad jednom krenete učiti, može vam se dogoditi da to i ne bude tako teško kao što ste u prvi mah mislili i da vas gradivo koje ste naučili ili riješili potakne na dalje učenje.

2. Lekcija je jako velika

Ponekad vam se čini da je to što morate naučiti previše. Cijela lekcija vam izgleda jako veliko i čini vam se da će biti teško naučiti je. To vas može obeshrabriti i dovesti do toga da odustanete.

Što učiniti u ovakvoj situaciji?

Raspodijelite lekciju na nekoliko manjih dijelova. Zatim naučite prvi od tih manjih dijelova. To sigurno neće biti problem. Mali dio se uvijek može naučiti. A kad njega naučite, ovaj “mali” uspjeh će vas potaknuti da pređete na drugi dio pa na treći, četvrti itd. Malo po malo, naučit ćete cijelu lekciju.

3. Ne mogu neprestano učiti
Obično vam se čini da stalno učite jer prvih pola sata tražite što vam sve treba za učenje pa se pola sata premišljate kako početi pa pola sata razgovarate telefonom… I sve to računate kao učenje.

Ako vrijeme isplanirano za učenje zaista provedete u efektivnom učenju, nećete imati dojam da stalno učite. Učiti nije uvijek lako. Morate učiti i ono što vam se sviđa i ono što vam se ne sviđa. Sigurno biste radije gledali neki film ili se družili s prijateljima. To nije problem. Ostvarite plan učenja, a zatim nagradite sebe nekim filmom, knjigom, izlaskom, kvalitetnim vremenom provedenim s obitelji…

4. I ako budem učio, neću položiti ispit
Jedna od bitnih stvari u učenju, kao i u životu, jeste da budete optimist. Ne gledajte stvari crno. Vi postajete nepopravljivi optimist samo onda kada stvarate navike optimizma. Optimizam je temelj pozitivnog mentalnog stava. Optimisti su ljudi koji kažu da se sve može srediti i napraviti. Oni nalaze dobre i pozitivne strane u svakoj situaciji. Kad nešto krene loše, oni traže načine i metode da taj problem ili teškoću riješe.

Optimisti prave planove akcija, postavljaju ciljeve koje žele ostvariti i usmjeravaju svoje misli na ono što trenutno rade. Nasuprot njima, pesimisti su napeti, depresivni i uopće ne razmišljaju što bi u toj situaciji mogli učiniti. Optimisti traže korisne lekcije u svakoj prepreci ili razočarenju. Kao što je Napoleon Hill rekao: “Optimisti rade po principu da poteškoće dolaze ne da spriječe, već da poduče”.

5. Ne mogu učiti sam
ak i ako volite učiti sami, ponekad je dobro raspraviti o onome što učite s drugom osobom. Ovo vam može značajno olakšati stjecanje znanja. Partner u učenju može vam objasniti nešto što vam nije jasno.

Isto tako, vaše objašnjavanje lekcije partneru može vam pomoći da učvrstite gradivo. Često smo uvjereni kako nešto dobro znamo i kako smo to naučili, ali tek kada pokušamo to da prenesemo nekom drugom, vidimo da to i nije baš tako.

www.mreza-mira.net

(Visited 120 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments