5 mitova o baterijama pametnih telefona

16 okt

Baterija mobitela nerijetko je izvor frustracija jer ostane bez struje u kritičnim trenucima, a jedan od glavnih razloga su mitovi o tome što je dobro ili loše za životni vijek baterije mobitela.

Stoga, evo pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajnost baterije:

Baterija treba biti prazna ili gotovo prazna prije punjenja – ovo vrijedi jedino ako se koriste nikal-kadmijeve baterije čiji kapacitet opada ako se mobiteli prerano ili prečesto pune. Litij-ionske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobitelima, s time nemaju problema.

Često priključivanje i isključivanje mobitela smanjuje životni vijek baterije – još jedna zabluda. Točno je da životni vijek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

Korištenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji – nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji se za punjenje koriste USB priključcima. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

Novi mobitel potrebno je prvi put napuniti do kraja – danas ne, to je bila praksa prije litij-ionskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li odluka utjecati na kapacitet baterije.

Uvijek napunite mobilni uređaj do kraja – netočno, optimalna razina napunjenosti kreće se između 30 i 70 posto. Za očuvanje baterije bolje je da ga se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvijek do maksimalnih 100 posto.

www.sutra.ba

(Visited 119 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments