5 lekcija iz života međunarodnog studenta

30 aug

Ovaj tekst se temelji na mom iskustvu te nema svrhu mijenjanja tvog života za 10 minuta.

Pred kraj svog studija na koledžu prijavih se na šestodnevni kamp za mlade lidere, takozvani RYLA. Svake godine ga organizuje lokalni distrikt Rotari klubova koji stipendiraju odabrane kandidate. Zaželim ja iskreno da me odaberu pa tako i bi. Kasnije ću da vam prepričam nezaboravne doživljaje sa kampa, a ako ste znatiželjni, izvol’te…

Izdvajam jedan trenutak koji je me natjerao da se zamislim. Kada smo pošli da spavamo posljednje veče u kampu, cimerka me je upitala: “Kako si uspjela sve to da postigneš?” Tačno je da svi različito definišemo uspijeh, ali ponekad nam pomogne iskustvo drugoga. Zato svoj odgovor dijelim i sa vama u nadi da će još nekome pomoći.

1. Znaj šta želiš i imaj viziju.

Kliše? S razlogom! Prije ili kasnije svi dođemo u iskušenja kada se upitamo “Čemu ovo sve?!” Tada je veoma korisno imati jasan cilj. Ako si nemir i ne znaš šta hoćeš, upitaj se sljedeće:

  • Do čega želim da dođem?
  • Gdje se vidim u narednih X mjeseci/godina?
  • Šta me pokreće i u čemu uživam svaki dan?
  • Bez čega ne mogu zamisliti svoj život?

Kada malo razmisliš o svojim odgovorima, zažmiri i zamisli tu budućnost. Stvori viziju i oboji je stvarnošću – neka u tvojoj glavi svi ciljevi budu postignuti! Mani se skromnosti, maštanje je besplatno! Osjeti sreću, zadovoljstvo i ispunjenost u toj novoj životnoj situaciji. Zatim je pusti; pošalji je u svemir. To je sada alternativna stvarnost.

Doći na studij u Kanadu, redovno završavati projekte i zadaće, uključiti se u volontiranja, aplicirati na stipendije, dati svoj maksimum na koledžu – neki su od mojih pređašnjih ciljeva.

Savjet: ukoliko imaš vremena, napravi pano za svoju viziju! Više informacija na How to make a vision board (sadržaj je na engleskom jeziku; ukoro poseban tekst o njima).

2. Napravi plan i posjećuj ga redovno.

Kada znaš gdje želiš da dospiješ, potrebno je da saznaš kako da dođeš do tamo. Korisna alatka za identifikovanje ovih koraka naziva se “SMART goals” (“pametni ciljevi”). Ovaj akronim znači sljedeće:

S – Specific – Šta tačno zadatak podrazumijeva?
M – Measurable – Kako ćeš izmjeriti tj. znati da je cilj postignut?
A – Attainable – Da li je zadatak u tvojoj moći?
R – Realistic – Je li cilj realan?
T – Timely – Koliko vremena ti je potrebno?

Svaki cilj će podrazumijevati različite korake. Zato predažem da ih zapišeš. Nemoj se previše brinuti da li ćeš pogriješiti oko nečeg – sigurno hoćeš. Priroda planova je promjenljiva! Kako vrijeme bude odmicalo, predlažem da se vratiš ovom spisku i ponovo ispitaš korake i ciljeve da vidiš dokle si dogurala/o – i kako da ih sada poboljšaš. Evo mog primjera iz prošle godine; ne sudite po kvačicama, moliću.

(Primjer plana za postizanje cilja “uspješno završiti koledž”, iz mog dnevnika, početak prvog semestra u Kanadi, Januar 2015)

3. Uradi (skoro) sve u svojoj moći.

Kažem “skoro” jer ne zagovaram onu latinsku po kojoj cilj opravdava sredstvo. Mislim da nije u redu svjesno škoditi drugima zarad svog interesa. Ipak, malo šta u životu nam padne sa neba. Ovo znači da svaki veliki rezutat podrazumijeva veliki trud. Talenti sigurno postoje, ali vještine se razvijaju samo radom. Zato – zasuči rukave i nemoj da ti bude mrsko! Uvijek znaj zašto nešto radiš, pa makar to bilo “jer je osjećaj dobar”.

Savjet: ako želiš da te primjete, po nečemu moraš da stršiš. Pri tom ne mislim na šašavu frizuru ili fluorescentne čarape. Izuzetni rezulatati nastaju kada se uloži izuzetan trud! Nadmaši očekivanja; pročitaj pasus “za one koji žele znati više”; istraži temu na internetu; postavi pitanje; razmijeni kontakt informacije; skupljaj certifikate, napravi svoj portfolio i pokaži ga kolegama; uradi i ono što ne moraš – to će da te izdvoji iz gomile.

4. Ono što nije u tvojoj kontroli – prihvataj.

Lakše je reći nego uraditi, znam. Svi smo bar jednom došli do prepreke koja je veća od nas. Šta tad? Pa, šta su ti opcije? Obično postoje dvije: prva je da budeš Sizif i dalje uzaludno upireš, a druga da batališ taj put i tražiš alternativu. Meni pomaže i da se upitam šta je “najgori” mogući scenario. Ovo je dobar trenutak da posjetiš svoj plan od ranije (mudrost br. 2). Što više vremena trošiš na nerviranje, to ćeš kasnije stići do cilja.

Po dolasku u Kanadu, planirala sam da se zaposlim i radim 20 sati sedmično, koliko je maksimalno i dozvoljeno. Nađoh posao, ali mi nisu mogli garantovati sve sate. Svijet mi se srušio dok nisam shvatila da ne mogu preko noći uticati na odluke svoj nadležnog. Prošlo je par sedmica dok sam se presabrala i shvatila da je najbolja alternativa da nađem još jedan posao. Ne lezi vraže, nađoh još dva!

5. Ne odustaj, traži podršku, vjeruj.

Hiljadu puta će ti se učiniti da ništa od ovoga nema smisla. Upitaćeš se zar život stvarno mora da bude tako zapetljan i zašto baš tebe da zadesi ovo ili ono. Možda ćeš se osjećati neshvaćeno i najusamljenije ikad. Doće ti da vrisneš, batališ sve i da plačeš istovremeno; o ovome stanju sam već pisala.

Upamti sljedeće:

  • Nisi sam/a. Sve knjige i tekstovi ovog svijeta postoje da bi se ljudi sa njima poistovjetili. Biće prije da još tragaš za određenim štivom i ljudima.
  • Traži podršku. Malo ko umije da čita misli na daljinu. Ako se osjećaš negativno, pokušaj se javiti poznanicima, članovima porodice, prijateljima ili meni. Po nekad sve što nam je potrebno su riječi “Sve će biti u redu”, ili višečasovni razgovori, na drugu ruku. Probaj i saznaj šta tebi pomaže pa budi svoj najbolji spasilac.
  • Vjeruj. U bilo šta: Boga, Bogove, višu silu, svete knjige, moć sadašnjeg trenutka, zakon privlačenja, Reiki, drago kamenje, obično kamenje, bacanje graha ili savršenu ravnotežu u svemiru. Vjeruj da se dobre stvari dešavaju dobrim ljudima. Vjeruj da postoji red i da se sve dešava sa razlogom. To će te spasiti kad bude najteže.

Podrzime.com

(Visited 346 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments