5 koraka za fantastičnu prezentaciju

19 jan

Bez obzira na posao kojim se bavite, prezentacijske vještine pomoći će vam da izgradite osobni stil komunikacije, ali i shvatite važnost verbalne i neverbalne komunikacije kao i kako da pobijedite nervozu i tremu. Uvjerljiva prezentacija uvijek mora biti prilagođena publici koja sluša, imati jasan cilj, ali i kroz razne tehnike ispričati vašu ‘priču’ koja će osvojiti cijeli auditorij. Kako biti siguran i uvjerljiv predavač, saznajte kroz nekoliko praktičnih trikova koje donosimo u nastavku.

1.Uvijek prezentaciju počnite s pričom

Ako želite ukrasti pozornost slušatelja, svoje predavanje započnite s pričom, probudite njihovu znatiželju i dajte im činjenice i informacije uz koje će se i sami moći vezati i suosjećati s njima. Uvijek svoju priču strukturirajte tako da imate problem, zaplet i rješenje problema koji vodi do produkta ili alata koji predstavljate kroz prezentaciju. Koristite analogne osobne primjere kako biste dodatno dočarali priču. Potrudite se i upitnicima dodatno angažirati publiku.

2. 10/20/30 pravilo

Ako se pitate koliko bi vaša prezentacija trebala imati slideova i koliko bi trebala trajati, držite se ovih brojki. 10 slideova, 20 minuta prezentacije i pazite da slova na prezentaciji ne budu manja od 30. Neka budu čitljiva, ali neka ne kradu pozornost previše. Na prezentaciju dodajte samo ključne pojmove i nipošto nemojte čitati s prezentacije.

3. Govor tijela

Pazite da izgledate samopouzdano tijekom cijele prezentacije – stojte uspravno, uvijek držite leđa ravno i nemojte držati prekrižene ruke ili noge. Nasmijte se.

4. Kontakt s publikom
Tijekom prezentacije se stalno podsjećajte da ne pričate prebrzo. Ne želite reći prezentaciju od 10 minuta u 3 minute. A ni izgledati kao da recitirate dugu pjesmicu. Pričajte polako i ostavite prostor za pljesak, pauzu ili smijeh. Kad nešto posebice želite naglasiti, napravite mini pauzu. Nemojte se plašiti ni šala, kontakta sa očima ili pitati nešto vaše slušatelje. Za dodatne savjete, upalite si video zapise na TED platformi, njihovi govori su super inspiracija za lekcije o tempu pričanja.

5. Vježba

Kao i sve ostalo, vježba je ključna za odličnu prezentaciju. Što se bolje upoznate s temom koju predstavljate, bit ćete samopouzdaniji i opušteniji kad pričate.

Manager.ba

(Visited 277 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments