5 knjiga koje bi svaki srednjoškolac trebao pročitati

10 mar

Svi znamo onaj osjećaj kada nam profesor kaže da nismo srednjoškolci ukoliko nismo pročitali onu ili ovu knjigu (lektiru), pa baš u inat njima ne želimo ni da knjizi damo priliku.

Današnjim člankom donosimo Vam 5 knjiga zaista vrijednih čitanja, te koliko dječije i banalne neke knjige vam se činile, pročitajte ih još jednom i vidjet’ ćete razliku vaše interpretacije ovih dijela nekada i sada!

zlocin

  • Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski.

Mladić upoznaje djevojku koja radi u zalagaonici. Ubija ju sa sjekirom. Krivica, slom, Sibir, pokajanje. Tek tu počinje prava drama. Jedan od najboljih klasika svih vremena!

  • Tisuću i jedna noć, anonimni autor.

Nova mlada perzijskog kralja priča priče kako bi odložila svoju smrt posle noći provedene sa njim. Ovo je zapravo zbornik arapskih mitova. Svaka priča unosi novi doživljaj i osjećaj ovom djelu.

  • Gospodar prstenova, J.R.R. Tolkien.

Već je snimljena i filmska trilogija s podlogom u ovoj knjizi, međutim ako već imate namjeru konzumirati i knjige i filmove, bilo o kojem naslovu da se radi, prvo pročitajte knjigu. Ovo djelo o fantastičnim stvorenjima koja traže izgubljeni prsten, Tolkienovo je remek – djelo.

  • Alisa u zemlji čudesa, Lewis Carroll.

Piščeva lucidna logika čini da povjerujete u šest nemogućih stvari prije doručka. Čitanje te shvatanje ove knjige u tinejdžerskim danima je potpuno različito od onoga kada ste bili dijete! Give it a try!

  • Proces, Franz Kafka.

Jozef K. izjavljuje da je nevin, ali biva iznenada uhićen. Knjiga govori o sudbini pojedinca unutar državnog aparata, odnosno institucionaliziranog svijeta.

Ovaj tekst je nastao na osnovu saradnje Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i portala Hoću.ba

(Visited 865 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments